Zoya goes pretty

Econatur Bio Company Sverige har gett mig möjlighet att få testa något nytt! En riktigt spännande produkt faktiskt.

IMG_3141

Zoya goes pretty – exceptional skin food – 100% oraffinerat ekologiskt sheasmör som finns i ett par olika varianter. Varje Zoya goes pretty produkt innehåller högst två ingredienser – mitt intresse fångades bara genom att läsa det! Vad som också gäller för alla produkter är att växtoljorna smälts samman under 40º för att bibehålla näringen och ge huden maximal vård. 

IMG_3132

100% oraffinerat Sheasmör med havtornsolja har jag fått möjligheten att bekanta mig närmre med. 

Att havtorn ska vara ett superbär har jag hört sedan tidigare men jag har inte vetat exakt vad det är som gör det unikt. Antioxidantrik havtornsolja med de näringsrika omega-fettsyrorna verkar positivt för hudens förmåga till självläkning. Tillsammans med det oraffinerade sheasmöret  förbättras hudens struktur och hudåkommor som eksem, rosacea, brännskador och sår lindras. 

Det låter ju helt klart som en naturlig blandning som ska ge mjukare och friskare hud. På vintern får jag otroligt torr hud och händerna är extra utsatta. Under sommarhalvåret fungerar kokosolja utmärkt till hela kroppen men under de kallare årstiderna hjälper den inte fullt ut vilket resulterar i mycket torra händer som gör sönder strumpbyxor så fort jag tar i dem. 

Nu är jag i och för sig fortfarande lite täppt i näsan sedan förra veckans dunderförkylning, men jag anser inte att krämen luktar starkt. Det är absolut en speciell lukt om jag sticker ner näsan i burken men när jag smörjt in huden känner jag inget alls. 

Krämen kladdar ingenting utan går direkt in i huden och lämnar en mjuk yta, men varken fett eller kladdig. Jag som ofta har bråttom på morgonen tycker att det är härligt att kunna smörja in mig efter duschen och sedan ta på kläderna direkt, utan att behöva vänta på att krämen ska torka för att inte kladda eller ge fettfläckar på kläderna. 

Sheasmöret är otroligt drygt och dessa 100 gram kommer att vara länge.

Jag har hittills bara hunnit använda krämen under en vecka men känner redan av förändring för händerna. Så härligt att inte gå runt och vara snustorr!

IMG_3133

Själv hade jag ingen aning om vart sheasmör kom från så jag har läst på en del och misstänker att i alla fall en del av er inte heller har någon kunskap om detta. Det knotiga sheaträdet, som kan nå en höjd på 15 meter och bli upp till 200 år gammalt, har sitt ursprung på den västafrikanska savannen där det växer i ett 300 km brett bälte som sträcker sig från Mali till Ghana. Det här sheabältet är den enda plats i världen där dessa träd frodas.

Sheaträdet bär inte frukt förrän det är 20 år gammalt och dess plommonformade frukter är en värdefull handelsvara för den inhemska befolkningen. Det mjuka, gröna köttet som omger nötterna är ätbart. Kärnan (nöten) som har ett fettinnehåll på upp till 50 procent används för att göra sheasmör, en eftertraktad och traditionell fettkälla för hudvård och matlagning. På grund av sitt stora värde betraktas sheaträdet som heligt av befolkningen och avverkning är förbjuden.

Processen för att göra sheasmör har utvecklats under tusentals år. Miljoner av sheanötsfrukter skördas under regnsäsongen maj till augusti. Nötterna samlas ihop, fruktköttet avsägsnas och nötterna soltorkas sedan. I slutet av regnsäsongen när nötterna har renats och torkats drar sheasmörtillverkningen igång.

Spännande!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.