Vitamin D, dinosaurier & immunförsvar

När solens energirika strålar faller på naken hud, produceras D-vitamin i rikliga mängder hos människor och djur. Det finns teorier som hävdar att dinosaurierna dog ut på grund av att solens strålar stängdes ute (och därmed källan till D-vitaminproduktionen) av det tjocka täcket av damm och partiklar som bildads i jordens atmosfär av ett meteoritnedslag.

Sverige är ett solfattigt land och solen står lågt på himlen stora delar av året och mörkret varar länge. Solen måste stå högre än 45° för att den ska kunna ge oss vitamin D.

Det finns många studier som visar att vitamin D är viktigt för immunförsvaret. Det kan man också se på säsongsmässiga variationer i hälsotillståndet: När mörkret kommer och D-vitamin reserverna är som lägst, ju mer påverkas vi av hosta, snuva och nysningar. Just därför kan det vara en god idé att hålla nivåerna på en jämn nivå året runt.

Jag har länge funderat på det här med D-vitamin men aldrig riktigt kommit till skott. Därför var det toppen när jag för ett par veckor sedan fick hem ett paket med Helhetshälsa D2-vitamin. Detta är ett D-vitamin som är 100% vegetabiliskt – perfekt för mig – men det finns även D3-vitamin av ullfett samt en hel del andra kosttillskott från Helhetshälsa.

IMG_0121

Vitamin D bidrar till en hel del, bland annat till immunsystemets normala funktion, till att bibehålla normal benstomme, till att bibehålla normal muskelfunktion och till att bibehålla normala tänder. 

En hel del forskare har kommit fram till att personer med högre D-vitaminnivåer i kroppen löper mindre risk att drabbas av cancersjukdomar, depression och demens – ja, listan kan göras lång. 

Det tänker inte skriva att detta vitamin gör underverk – för det kan jag inte garantera. Men jag kan nämna att jag inte varit förkyld sedan jag började med dessa – och till det bör tilläggas att både barnen och maken varit rejält krassliga! Och om man till en relativt billig peng kan undvika depressioner och sjukdomar – ja, då  känns det sannerligen värt det!

En reaktion på ”Vitamin D, dinosaurier & immunförsvar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.