Vi plastbantar

Jag har sedan ett tag tillbaka velat köpa nya matbyttor, främst av anledningen att de blivit så fula, röda maträtter som färgat av sig på plasten.

Alla vet ju att plast inte inte är miljövänligt och Bisfenol är ju ett inte helt okänt begrepp!

Jag började leta runt efter matbyttor i glas och erkänner att jag till en början tänkte på glas enbart för att det är fräschare, matrester kan inte missfärga. Men det var svårt att hitta matbyttor i glas till ett rimligt pris, oftast rörde det sig om ett pack med 3 byttor för 300kronor – inte så lockande kände jag då vi har en hel del matbyttor hemma. Vi använder byttor när det blir matrester över, när jag lagat mycket mat och fryser in, när jag bakat kakor, när vi har med frukt ut och så vidare. 

Jag kände att jag behövde veta mer! För att kunna övertyga min make om att köpa byttor för hundra kronor styck (när vi behöver runt 50 stycken..) behövde jag bra argument.

Att farliga ämnen släpper från plasten när vi värmer byttorna visste jag redan men nytt för mig var att ämnen även släpper när man diskar byttoprna i diskmaskinen (inte helt oväntat dock eftersom de diskas i varmt vatten). All information jag fann gjorde mig illamående och jag kom fram till att jag behövde nya matbyttor omedelbart!

Hittade sidor där man kunde köpa byttor i plåt, men läste på många ställen att locken inte sluter tätt och det kändes då inte aktuellt. När jag hittade glasbyttor till ett bra pris på Biltema blev jag överlycklig!

De säljer tre olika storlekar på glasbyttor. De är tillverkade i tjockt härdat glas som tål både frys, mikrovågsugn och maskindisk. Plastlocket har en silikontätning som gör den helt luft- och vätsketät.

Locket är visserligen i plast men man värmer ju inte med locket på (och gör man det får man se till att sluta med det!) och maten behöver ju heller inte komma i kontakt med locket.

Var på biltema för ett par dagar sedan, gjorde ett ”testköp” med 10 stycken av den minsta storleken, 2 av mellan storleken och 2 av den största storleken. Och vet ni – jag älskar dem!

Locken diskar jag numer för hand, och eftersom ingen mat kommit i direktkontakt med locket så behövs de ju knappt diskas.

Plastbyttorna fasas ut sakta men säkert; inga nya plastbyttor används och maten som finns i frysen (i plastbyttor) äts nu upp. 

Barnens plasttallrikar och skålar åkte till plaståtervinning igår kväll och jag ska, så fort tid finnes, köpa mer glas till dem så att även plastglasen kan fasas ut.

Många leksaker är ju gjorda av plast och jag har läst att mjuka leksaker är värre än hårda – men det får bli nästa steg!

Den som upplyser sig och vidtar åtgärder kan förändra!

En reaktion på ”Vi plastbantar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.