Vegetariska Världsdagen

Idag är det första oktober idag och det är den Vegetariska Världsdagen. Tanken med dagen är att uppmärksamma en grönare och hälsosammare livsstil. Det finns många skäl till att äta vegetariskt men ett bra skäl anser jag är att vegetarisk kost minskar risken för en del sukdomar som tex. hjärt- och kärlsjukdomar, vissa typer av cancer och diabetes. Därtill är rotfrukter, grönsaker och baljväxter klimatsmarta. Väljer du baljväxter som proteinkälla istället för kött så minskar du din klimatpåverkan avsevärt.

Dagen till ära bjuder jag på ett recept på en god och höstlig paj, men du kan finna fler recept under kategorin Mat, Bak & Sömnad; Recept – Mat.
img_4562-1024x899

Pajdeg:
• 3 dl vetemjöl
• 125 g kylskåpskallt smör (eller 1 dl olivolja)
• 3 msk iskallt vatten

Fyllning:
• 1 purjolök
• 2 palsternackor
• 2 morötter
• 2 tomater
• 1 msk basilika, timjan och gräslök
• ca 3 dl kikärtor

Äggstanning:
• 3 ägg
• 3 dl mjölk
• 1/2 tsk salt
• 1 krm peppar
• 3 dl riven ost

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ihop ingredienserna, tryck sedan ut pajdegen i formen och låt vila i kylen medan grönsakerna förbereds.

Skölj alla grönsaker och skär sedan purjolök, palsternacka och morötter i fina strimlor. Tärna tomaterna.

Förgrädda pajskalet i 225 grader under 10 minuter.

Fördela grönsaker och kikärort i pajskalet och krydda med torkad basilika, timjan och gräslök (eller färsk om du har det tillgängligt).

Vispa ihop ingredienserna till ägstanningen, höll över pajen och grädda 25-30 minuter. Avnjut tillsammans med en härlig grönsallad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.