Vegansk lasagne

Mums, den blev riktigt god! Godare än jag tänkt mig. Var inte helt övertygad om att havregrädde och sojamjölk skulle kunna ersätta béchamelsås och osttopping men det gjorde det sannerligen!

IMG_0038

Ingredienser:
Lasagneplattor

Linssås:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 dl linser (jag hade 2 dl röda linser kvar så jag tog dem samt 2 dl gröna linser)
1 burk tacosås
1 burk/tetrapack krossade tomater
1/2 dl havregrädde
2 tsk agavesirap (jag använde honung)
Salladskrydda (hemmagjord då det ej finns eko att köpa: 0,5 msk basilika, 0,5 msk oregano, 1 tsk timjan, 1 krm svartpeppar, 1 krm chiliflakes)
olivolja att steka i

Béchamelsås:
1,5 dl olivolja
2 dl dinkelsikt
1 l sojamjölk
salt (använde örtsalt)

Krämig havresås:
1,5 dl havregrädde
4 tsk majsstärkelse (potatismjöl)
1 liten vitlök
4 krm torkad basilika

Gör så här:
Linssåsen:
Koka linserna i rikligt med vatten under cirka 5-8 minuter. Häll sedan av vattnet.


Skala och hacka de gula lökarna. Pressa vitlöksklytforna. Stek löken på medelvärme i olivolja tills den blivit genomskinlig. Tillsätt linserna och häll i tacosås, krossade tomater och italiensk salladskrydda. Låt puttra i ca 15 minuter (känn efter så att linserna är gonomkokta). Häll i havregrädde och smaka av med agavesirap.  

Béchamelsåsen:
Rör ut mjölet i olivoljan i en kastrull. Tillsätt sedan mjölken under omrörning. Var noga med att röra ordentligt medan du låter såsen koka upp. Låt såsen koka så att den blir tjock. Smaka av med salt. 

Krämig havresås:
Rör ihop havregrädde med majsstärkelse, pressad vitlök och torkad basilika.

Lasagnen:
Lägg ett lager lasagneplattor i botten av en ugnsfast form. Smeta ut ett tunt lager béchamelsås och sedan ett lager med linssås och sedan béchamelsås. Sedan ett lager lasagneplattor, linssås, béchamelsås och återigen lasagneplattor. Avsluta med ett sista lager lins- och bechamelsås och ringla till sist havresåsen över lasagnen. Grädda mitt i ugnen i 35 minuter.

NJUT!

IMG_0040

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.