Ull, silke & ullfrotté

Andra delen i min samling av inlägg med lager på lager-principen, kläder efter väder och ”frys-inte” tema handlar om det innersta lagret samt mellanlagret. Del ett finner du HÄR.

Som jag skrev så är det innersta lagrets funktion att hålla kroppen varm genom att transportera bort fukten som bildas när man är aktiv. Jag valde därför att köpa en långärmad underställströja i mjuk ull/silke och ett par långkalsonger i ull/silke. De ska enligt tillverkaren svalka när det är varmt och transporterar bort fukt från huden.

Dessa plagg är IVN GOTS-certifierade och för er som inte känner till det sedan tidigare så är IVN ett oberoende organ som tillsammans med andra motsvarande organ runt om i världen har utarbetat standarden GOTS (Global Organic Textile Standard). GOTS garanterar ekologisk framställning av råmaterial, miljövänliga produktionsprocesser och avfallshantering, trygga arbetsförhållanden och att garn/textil inte innehåller farliga ämnen. IVN GOTS-produkter skall ha 90% naturliga fibrer, minst 70 % av dessa ekologiska.

Det kan även tilläggas att GOTS även har en högre grad av certifiering som heter GOTS Organic, där 90 % av de naturliga fibrerna måste vara av ekologiskt ursprung. Med ekologiskt ursprung menas att de ska vara av så kallad kbA- eller kbT-kvalitet. KbA betyder att det stammar från certifierat ekologisk produktion (bomull), medan kbT innebär att det stammar från certifierad ekologisk djurhållning (ull). Själv kände jag inte tidigare till att det fanns två olika typer av GOTS-märkning.

underställ
Vidare till mellanlagret, det som fungerar som en värmande isolering men även transportera bort fukt. Jag har köpt hem en frottéjacka i 100% ull samt ett par ullfrottébyxor. Dessa är IVN BEST-certifierade. 

IVN anser att GOTS-standarden är ett minimum av det som krävs för ekologiska textiler och har i tillägg sin egen standard som de certifierar efter. Certifieringen BEST kräver att 100 % av fibrerna i en textil eller ett plagg ska vara naturliga fibrer och att 100 % av dessa ska vara av kbA-/kbT-kvalitet. Syntetiska fibrer får endast användas i upp till 5 % för tillbehör (som knappar, blixtlås m.m. eller som resår i kanter eller spetsar). Listan över tillsatta ämnen för produktion och färgning är också strängare för BEST än för GOTS.

Inslaget av silke i underställen är anledningen till att de är GOTS-certifierade och inte BEST-certifierade.

Maken min, som inte heller vill frysa i vinter, fick till innerlager en långärmad underställströja i ull/silke samt ett par långkalsonger i ull/silke. Som mellanlager blev det ett set med jacka och byxor i 100% ullfrotté.

Själv är jag otroligt nöjd med mitt set, har använt hela setet när jag tittat på Tindra på skridskoskolan och när vi varit ute längre stunder i kylan. Ullfrottéjackan använder jag som kofta under jackan när jag åket till jobbet på morgonen och trots att den är rätt tunn så värmer den otroligt mycket. Byxorna i ullfrotté har jag dessutom använt som myxbyxor här hemma.

Så nu har jag med andra ord de tre lagren som behövs! Nu är det ju dock som så att jag är riktigt frusen om både händer och fötter också,. Hur man ska klä dem får ni läsa mer om i nästa inlägg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.