”Tandkrämen som förstörde ett förhållande”

Haha, nä så illa är det inte, men maken är inte glad över att ha behövt testa alla möjliga ekologiska tandkrämer. Och jag förstår honom! Ingen av de vi testat har smakat ok,..
Weleda Salt tandkräm – Förutom att tandkrämen är brun så ger den en mycket otrevlig eftersmak. Jag kan villigt erkänna att man efter ett par veckors användande inte tycker att den är lika hemsk, men den är inget jag rekommenderar.
Weleda Calendula tandkräm – vit färg och bättre i smaken, men fänkålsoljan ger en skumt eftersmak. Får man en tandkrämsfläck av denna tandkräm så är den dessutom svår att få bort, det går inte att skölja bort med vatten!
Urtekram Aloevera tandkräm köpte jag i ett sista desperat försök, men den är otroligt ”mjölig” och smaken klarar inte ens jag av.
Behöver jag ens skriva att tandkrämen har skapat ett stort problem hemma hos oss? Nu har jag tre öppnade tandkrämstuber hemma, en make som inte är glad på mig och jag tog därför beslutet att köpa en tandkräm med flour igen. En tandkräm som maken godkänner och som vi haft förut. Den innehåller som sagt flour men ACTA är den första svanenmärkta tandkrämen och är självklart helt parabenfri.
Själv ska jag stå mitt kast, kämpa vidare med de äckliga tandkrämerna och tar oerhört gärna emot tips på goda eko-tandkrämer för vuxna!
Igår kom paketet med den efterlängtade tandkrämen, men även ett par andra saker som jag ville testa; 
Ekologiska bomullspinnar är inget nytt, det har vi haft innan, men de andra produkterna är nya hemma hos oss. Kokosfett har jag läst mycket om men inte vågat testa då jag inte tycker om kokossmaken. Denna är dock utan lukt/smak och jag testade att steka i den igår kväll – definitivt godkänd! Har läst otroligt massa positivt om kokosfett och Biofood Kokosfett innehåller ej ohälsosamma transfetter och tillverkas alltid utan kemikalier.
Carobpulver inhandlades för att det lät intressant.  Carobpulver används ofta som substitut för kakao, och har en söt, kolaaktig smak. Det är rikt på vitaminer och mineraler (t.ex. kalcium) och innehåller inte koffein eller oxalsyra. Maken är inte så förtjust i ren kakao och vi har tidigare blandat kakao med oboj – kanske kan carobpulvret ersätta detta =)

Vaniljpulvret.. tja, vad ska man säga?.. Jag är väl medveten om, och har varit länge, att vanillinsocker är syntetiskt framtaget, men har inte varit så sugen på att köpa vaniljstänger. När jag hittade denna 10 grams burk så tyckte jag att det kändes värt ett försök. Äkta vanilj i vår hemmagjorda vaniljglass lär ju smaka bättre än med vanillinsocker…!

Fick ytterligare hem ett paket igår och ska hämta ett på posten idag med en massa spännande beställda saker =)

6 reaktioner på ””Tandkrämen som förstörde ett förhållande”

 1. Kan varmt rekommendera ”Optima AloeDent” för barn, finns även för vuxna, och ” Kingfisher”, som kommer i flera olika smaker. Min favorit är mint!:) Dessa går att köpa på Coop Forum Sisjön. Fram i Linnestaden och Eco Store i stan säljer också ”Kingfisher”.

  1. Ett par exempel;

   Fluor kan bidra till demens och epidemologiska studier visar att intag av fluor sänker IQ:n hos barn.

   Den danske tandläkaren Henrik Lichtenbergs forskning visar att fluor stör bildandet av kollagen och leder till förstörelse av vävnaderna i senor, skelett, muskler, hud, lungor, brosk, njurar och luftrör.

   Dr Blaylock skriver bl.a:
   ”Fluorid är så reaktivt att det kan äta sig genom stål, glas, järn, aluminium och de flesta andra ämnen, tillsammans med kvicksilver utgör det ett av de giftigaste ämnena på jorden.”

   Du kanske även sett att det står på vissa tandkrämstuber att man ej ska svälja flouret??
   Vad händer när barn, som när de är små, inte spottar ut tandkrämen utan istället sväljer – det är ju ”gott”?!

  2. Någon Lichtenberg som publicerat något om fluor finns inte att hitta på PubMed där alla publikationer inom life science är sökbar, var hittar man det?

   Fluor är mycket giftigt, men inte i de kvantiteter som används för att undvika karies.

   Man bör anpassar mängden tandkräm efter barnets ålder, så klart, särskilt viktigt när de ej kan spotta.

   Tänkte mest på ett gammalt inlägg om hål i tänderna; fluor är ju ett bra sätt att undvika nya!

  3. Förmodar att du tänker på tandläkarbesöket där jag fick laga 4 ”hål” och betala åtskilliga tusenlappar?!… Den jävla tandläkaren skulle jag gladeligen betala för att slippa gå till igen!

   Jag bad även Rickard att gå dit, som precis varit på undersökning med röntgenbilder hos sin vanliga tandläkare. Privattandläkaridioten jag varit hos sa att han hade fyra hål, precis som han sa till mig, fast hans vanliga tandläkare veckan innan visat/sagt att han inte hade några hål alls. Men visst, jag förstår att det var ett enkelt trick för de private tandläkaren att få in lite extra cash!!

   Tillbaka till flour; Jag tycker främst att det är viktigt för barn, som faktiskt ofta sväljer tandkräm, att inte använda flourtandkräm.

   Bevisen för att flour leder till bättre munhälsa är väl rätt icke existerande, man har väl bara kunnat bevisa att emaljen blir hårdare? Och det finns forskning som visar att fluorider skadar skelettet, hjärnan och sköldkörteln,.

   Fluor är ett nervgift som går rakt ut i blodet och lagras i skelettet.

   Dessutom får vi ju i oss fluor från kranvattnet och våra livsmedel. Får vi kanske i oss vår ”dagliga dos” därigenom redan?.. Det finns ju strikta regleringar för hur mycket fluor som får finnas i dricksvattnet, varför tillsätta mer genom fluortandkräm? Nu tänker du säkert; men det är ju så lite, den lilla mängd tandkräm man har på tandborsten. Men där tänker jag, varför utsätta oss för det? Och speciellt när det gäller små barn som inte är fullt utvecklade och extra mottagliga för i princip allt.

   Är det inte skrämmande att det bland annat på Pepsodent Kids tandkräm står att barn under 6 år måste borsta under övervakning av en vuxen då de ska undvika att svälja tandkrämen?!

   I konventionell tandkräm är det ju dessutom en massa kemikalier,..Triclosan bland annat; kemiskt besläktat med miljögiftet dioxin och uppfyller kriterierna för att klassas som miljöfarligt och cancerframkallande.
   Natriumlaurylsulfat; Redan vid låga invärtes doser skadar det tarmarnas slemhinnor. Det kan också skada tändernas emalj samt störa nivån av hormonet östrogen.

   Man kan ju dessutom; som vuxen som klarar av att inte svälja tandkrämen, borsta varannan gång med fluortandkräm och varannan gång utan. Och använda fluorskölj om man skulle känna att det behövs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.