#synsintefinnsinte

Vi behöver prata om något som inte syns! Nämligen reumatiska sjukdomar bland barn, ungdomar och unga vuxna.

Idag är det Internationella Reumatikerdagen och Unga Reumatiker släppte i måndags den nya kampanjen #synsintefinnsinte för att uppmärksamma att det inte alltid syns vem som är sjuk, och vem som därför behöver sitta i kollektivtrafiken.

Syftet med kampanjen är att medresenärer ska förstå och respektera att det inte krävs yttre attribut för att vara i behov av att sitta i kollektivtrafiken. Vi yngre reumatiker möts ofta med fördomar och jag har vid flertalet tillfällen fått kommentarer såsom ”du som alltid är glad och gör så himla mycket, du kan väl inte ha så ont?” eller ”du har ju inte krokiga fingrar, så det kan inte vara så farligt”. Det är även många som tror att det bara är äldre personer som har reumatiska sjukdomar. Med kampanjen #synsintefinnsinte vill Unga Reumatiker lyfta gruppen unga som en del av de en miljon svenskar som lever med reumatisk sjukdom. I genomsnitt drabbas en ung person dagligen av reumatisk sjukdom och många möts av både fördomar och oförståelse.

Jag anser att det är otroligt viktigt att prata om osynliga sjukdomar för att öka acceptansen och förståelsen! Testa vem du tror behöver sitta på bussen på www.synsintefinnsinte.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.