Solceller, växthus & spabad

Jag fylls alltid med energi när det börjar bli vår och dagarna blir såväl varmare som ljusare. I år har det blivit massor med tankar och idéer om solceller, växthus och spabad.

Just solceller är något vi funderat mycket på. Det hade känts så himla bra att ha solceller på taket som producerar el till hemmet på ett miljövänligt och medvetet sätt. Att elen som produceras dessutom är koldioxidneutral är ju underbart!

När vi kikade på hus för ett par år sedan blev både jag och maken ruskigt intresserade av husen som byggdes i Härryda – just för att de hade solceller på taket. Tyvärr kändes inte läget bra och vi valde därför att bygga i Kungälv, som vi känner oss mer hemma i. Det trista var bara att dessa hus inte utrustades med solceller och det är något som grämer mig än idag.

Jag håller verkligen tummarna för att marknaden för solceller till privatbostäder ökar och att kommunerna ställer mer krav på byggherrarna, så att solceller blir ett självklart val i varje nyproducerad bostad. Hos Elverket kan du läsa mer om solceller till privatbostäder.

Tankar på såväl spabad som växthus har även dem lagts på is. Vi har hittat drömväxthuset, men känner inte att vi vill prioritera den kostnaden detta år och gällande spabad har vi blivit avskräckta i och med att vi läst mycket om att aktivt syre och andra giftfria reningsmetoder inte alltid är tillräckliga. Att behöva använda klor för att klorchocka spabadet känns inte alls aktuellt för vår del.

Däremot har vi bestämt oss för att köpa odlingsramar. Pallkragar finns en hel drös olika att köpa men vi är inte intresserade av att köpa några i tryckimpregnerat trä med tanke på miljögifter. Har hittat riktigt fina odlingsramar i värmebehandlad fsc-certifierad kärnfuru och köpte häromdagen en uppsättning för att testa så att den uppfyllde våra krav.

200019229_1Vi kommer att behöva kapa stålrör och mecka lite för att få det som vi önskar, då vi vill ha tre ramar på höjden istället för två som medföljer i varje paket. Men det kommer garanterat att bli himla fint när det är klart och det ska bli härligt att kunna odla tomater, gräslök, jordgubbar och smultron redan denna sommar.

2 reaktioner på ”Solceller, växthus & spabad

 1. Åhh, jag satt oxh funderade och planerade för vår trädgård ute i solen idag !
  Vill oxå ha ett spabad, men tyvärr lär det inte bli av denna sommaren.
  ( USA resan kommer stjäla alla våra extra pengar – och förmodligen mer där till )
  men nån gång !!
  Däremot så ska jag plantera lite.
  Jag är så himla sugen på några fina buskar, lite stenläggningar och annat som gör baksidan mysigare.

  Kram

  1. Förstår det, man får prioritera =) Men så härligt med en resa till USA!

   Ska bli spännande att se hur resultatet blir om planerna med buskar, stenläggning etc blir till verklighet 🙂

   Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.