Sierra Nevada & Guadix

Efter lunch påbörjade vi färden mot bergskedjan Sierra Nevada, med Ragua-passet på 2000 meters höjd.

Det var en vacker resa genom en bergskedjan som klassas som en av de vackraste i hela Europa. Under stigningen passerade vi flera olika mikroklimat, från det typiska medelhavsklimatet på låglandet, till ett tundraliknande klimat som gynnar ett rikt djurliv.

Ragua-passet gjorde oss dock riktigt besvikna. Vi var i tron att det skulle finnas en utkiksplats eller liknande, speciellt med tanke på att det anordnas bussutflykter till platsen, men Ragua-passet var mer eller mindre mitt i skogen med en parkeringsplats och en stängd stuga bredvid.

Vi tittade på en karta som satt uppsatt vid parkeringsplatsen och såg att det skulle finnas en utkiksplats 1 km därifrån; Mirador del Marquesado. Därifrån kunde vi sedan se delvis snöbeklädda toppar.

Jag blev ruskigt sugen på att åka skidor men skidsäsongen varar enbart från december till april så det gick såklart inte.

Vi åker istället ner på den norra sidan av bergskedjan, mot staden Guadix som är känd för sina många och ovanliga grottor. Här finns runt 2.000 bebodda grottor, som tillsammans bildar en hel stad befolkad av grottinnevånare.

Det finns ett museum att besöka där man kunde kika på hur det kan se ut inne i ett grotthem men när vi spatserade genom staden blev vi inbjudna av en man som stod utanför sin grotta.

Grottorna är utrustade med såväl elektricitet som vatten och det var riktigt spännande att kika runt i hemmet.

En reaktion på ”Sierra Nevada & Guadix

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.