Satake Professional

Lagom till flytten landade ett paket från Vikingsun med tre knivar ur professional-serien, framtagna av japanska Satake i nära samarbete med svenska kockar. Knivarna erbjuder en svårslagen kombination av balans, känsla och prestanda.

Knivarna i serien är tillverkade i AUS8-stål, ett stål med extremt god förmåga att behålla skärpan och som svarar snabbt på återskärpning. Professional-knivarna är smidda i ett stycke, med ett bolster som viger bladet med handtaget av svart pakkaträ – ett träslag som tål väta och tuffa tag.

Yasuhiro Satake är tredje generationens knivtillverkare från samma familj. Hans fabrik ligger i knivdistriktet Seki City. Här i Sverige känner vi bl.a. till hans kniv­serier NoVac, Houcho och inte minst Satake ­Damaskus – en av de allra första knivarna av Damaskus-stål i ­Europa, som Vikingsun lanserade redan 1998.

I söndags premiäranvände jag den minsta kniven; Satake Pro Skalkniv 8 cm. Jag och barnen skulle dekorera tårtan vi gjort till födelsedags”barnet” och vindruvor skulle halveras. Vilken skärpa! Dessutom otroligt behaglig att hålla i.

När jag senare på eftermiddagen skulle laga middag fick jag testat Satake Pro Kockkniv 21 cm. Rakbladsvass. Jag tycker ofta att större knivar blir otympliga då de är så långa men denna kniv med sina 21 centimeter är extremt smidig att arbeta med. Ett sant nöje att skära grövre grönsaker såsom kålrot, rotselleri och morötter också.

Den tredje kniven är en Satake Pro Brödkniv 20cm som också ligger lätt i handen. Den har inte blivit använd ännu men jag lovar att ni kommer att få se mer av dessa knivar framöver.

Knivarna säljs hos otroligt många återförsäljare (hitta återförsäljare) men i Göteborg säljs de bland annat hos Verner & Verner, Zerazza och Kök etcetera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.