Saftkok

Fick med mig en del klarbär och lingon hem från min mor när vi hämtade barnen – som inatt sovit där.

Kokade saft direkt när vi kom hem. Det blev 1,5 liter med lingonsaft och 3 liter klarbärssaft.  Har bara smakat av klarbärssaften men den smakade otroligt gott!

Saftkok1

saftkok

Saftkok2

Det är otroligt enkelt att göra saft! Det gör inget om bären/frukten har kärnor, släng bara i dem i en stor kastrull, häll på vatten och låt koka 5-10 minuter. Låt sedan rinna av 20-30 minuter i saftsil. Koka upp saften, häll i socker och rör tills sockret smält. Häll på väl rengjorda flaskor och sätt på locket direkt. Klart =)

Recept för klarbärssaft (ca 2,5 liter):
5 liter bär
10 dl vatten
Ca 1 kg socker (du kan ta mindre men saften håller sig sämre då)

Recept för lingonsaft (ca 1,5 liter):
1 kg lingon

3 dl vatten
500 gram socker

När saften kallnat ställer jag in ett par flaskor i kylen och resten lägger jag i frysen. I frysen klarar saften sig utan problem i ett år, och i kylen har jag inte haft några problem med saften alls – trots att den stått i två månader. Men det beror också på mängden socker, ju mindre socker desto sämre hållbarhet i kylen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.