Saftkok

Min kära mor hade tidigare idag med sig 5,2 kilo plommon från deras plommonträd. 
Kokade plommonsaft häromdagen, när grannen otippat plingade på och frågade om vi ville ha lite av de plommon som hon fått från barnbarnen – och den saften blev otroligt god, så när Kenth igår sa att de skulle få så mycket plommon i år så kunde jag såklart inte låta bli att säga att jag gärna tog lite plommon om de inte kunde göra av med allt själva.
Fick inte plats med allt i tioliterskastrullen så det fick bli två saftkok! Första omgången är klar – 2 liter saft – och andra omgångens plommon silas just nu. 
Superenkelt och otroligt gott! Här kommer receptet;
1 kilo plommon
2 dl vatten

Koka upp och sjud tills plommonen kokat sönder (jag använder en potatisstöt för att få sönder plommonen så mycket som möjligt). Sjud cirka 10 minuter.

Sila genom silduk.
Till 1 liter saft används 5 dl socker (alltså hälften av saftmängden).

Häll saften i en ren kastrull och häll i sockret. Koka upp så att sockret löser upp sig. Ställ sedan på grytunderlägg och låt stå ett par minuter. Skiktet som bildats överst tar jag bort med en sked. 
Häll upp i rena flaskor (som antingen värmts i ugn eller haft kokande vatten i sig – jag brukar koka upp vatten i vattenkokaren och hälla i flaskorna). 
KLART!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.