Rostbröd

Efter hönökaka är rostbröd barnens favoritbröd. Rostbröd är ju otroligt enkelt att göra vilket jag uppskattar mycket =)
 
Ingredienser till 2 bröd:
25 gram jäst
2 msk olja eller 25 gram smör
6 dl vatten
1 tsk salt
2 tsk socker
ca 1 1/2 liter mjöl
 
Pensling: vatten
 
Gör så här:
Smula ner jästen i en debunke. Smält smöret i en kastrull och häll i vatten. Använder man olja blandas den direkt med vattnet. Värm degspadet till 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta degen tills den är smidig och släpper degbunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
Knåda ihop degen med resten av mjölet.
Dela den mitt itu. Forma släta, prickfria längder. Lägg dem i smorda avlånga bakformar, ca 1 1/2 liters formar. Täck formarna med bakduk och låt jäsa 30-40 min. 
 
Grädda i 200 grader, längst ner i ugnen i 15 minuter och flytta sedan upp gallret en fals och grädda ytterligare 15 minuter. Pensla bröden med vatten strax innan de tas ut ur ugnen. 
 
Låt bröden stå i formarna i några minuter innan de stjälps upp på galler. Låt kallna under bakduk. 
 
Eftersom vi fryser in allt bröd och bara tar fram det som ska ätas strax innan så skär jag upp brödet i skivor innan jag fryser in det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.