Rödbetssoppa

Nu när kylan kommit tänkte jag tipsa om en värmande soppa, nämligen rödbetssoppa. Rödbetor är en av de godaste grönsaker jag vet. Jag älskar smaken och varje vinter brukar det ätas mycket rödbetor här hemma; rödbetspommes, kokosstekta rödbetor, rödbetsgrytor, rödbetssoppor och även rödbetskakor.

Ingredienserna till denna enkla men fantastiskt goda soppa är få, och räcker till fyra portioner (beroende på hur mycket man äter såklart);

  • 5 rödbetor
  • 1 morot
  • 1 potatis
  • 1/2 gul lök och en bit purjolök (eller 1 gul- alternativt röd lök)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1,5 dl gröna linser
  • 1 msk buljong (eller 1 buljongtärning)
  • 1 liter vatten
  • olja
  • salt & peppar efter önskemål

Gör så här:
Riv rödbetor, morot och potatis grovt. Hacka lök och skär purjolök fint. Skär små fina skivor av vitlöken.

Använd en stor kastrull som rymmer hela soppan och fräs det mesta av rödbetorna tillsammans med löken i olja (rapsolja använder jag), spara en liten del rödbetor att hälla i mot slutet för att få en mer intensiv färg. Fräs ett par minuter, men grönsakerna ska inte få färg.

Häll sedan på 1 liter vatten, buljong, potatis, morot, vitlök och sköljda linser, rör om och låt koka 25 minuter.

Häll nu i det sista av rödbetorna, salt och peppar och låt koka ytterligare fem minuter. Smaka av och krydda mer om nödvändigt.

Smaklig måltid!

En reaktion på ”Rödbetssoppa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.