Recept på havrerutor

Havrerutor gjorde jag för första gången i fredags. Brukar göra bröd i långpannan för att det är smidigt att använda olika formar när jag bakar mycket bröd och då slipper vänta medan ett bröd kallnar innan man kan ta ut det och använda formen på nytt. Givetvis kan man se till att ha tillräckligt många brödformar men för mig räcker det att ha två stycken. Tycker det är kul med bröd som inte har likadan form allihopa också *ler*
Ingredienser:
* 50 g jäst
* 25 g margarin eller 2 msk olja
* 8 dl vatten
* 2 msk sirap (jag använder vanlig ljus)
* 2 tsk salt
* 3 dl havregryn
* ca 1 1/2 liter mjöl (man kan även göra dem med 4 dl havrekli, 2 dl havregryn och 1,2 liter vetemjöl)

Pensling: vatten

Ugnstemperatur: 225 grader (jag gräddar i varmluftsugn 200 grader)

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfett tillsätt vattnet och ljumma till 37 grader. Används olja blandas den direkt med vattnet innan det värms.
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt sirap, salt, havregryn och det mesta av mjölet (även havrekli om det används).
Arbeta degen smidig tills den släpper degbunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt jäsa 30-45 minuter.
Arbeta i resten av mjölet. Bred eller klappa ut degen i smord högre långpanna. Skåra den med mjölad eller oljad kniv i jämnstora bitar och nagga sedan med gaffel.
Täck plåten med bakduk och låt jäsa 30-40 minuter. Pensla med vatten och om så önskas kan man strö över havregryn eller havrekli.

Gräddning: Grädda brödet mitt i ugnen i 20 minuter. Stjälp försiktigt upp på galler, vänd så att ”den goda sidan” hamnar uppåt. Låt kallna under bakduk och skär/bryt isär när brödet kallnat.


Jag brukar även dela brödet i mitten och fryser sedan in, för att det ska bli lättare att göra i ordning när jag tar fram det ur frysen. 

En reaktion på ”Recept på havrerutor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.