Raw Wok

Det här med raw food intresserar mig en del och jag har funnit ett recept på en maträtt som bara är såå gott! Är fortfarande lite chockerad över att icke tillagad mat kan vara så mättande – även fast det ser så lite ut. Gjorde en raw lasagne för ett tag sedan – jösses så mättande trots att det från början såg ut som att jag skulle behöva äta minst fem lika stora bitar som den jag åt för att bli mätt.

Men åter till min wok. Den är inte stekt eller sauterad – inte uppvärmd på något sätt – men ändå tillfredsställer den smaklökarna på ett fantastiskt sätt! När grönsakerna marineras mjuknar de och kan då absorbera ingefärssåsen, vilket ger dem en tillagad konsistens. Grönsakernas enzymer är dessutom intakta då de inte upphettas. 

Jag tyckte att woken var så mättande att det räckte med att äta den ensamt, men jag ska testa att göra sesam- och rotsaksris en annan dag – vilket jag tror kommer bli en perfekt kombination. Självklart kan man ju även ha woken som tillbehör, som en sallad, till någon annan maträtt. 

IMG_0610

Ingefärssås:
4 msk olivolja
1 tsk sesamolja
2,5 dl apelsinjuice
1 msk ingefära (använde kryddan men har man färsk ingefära går det garanterat minst lika bra)
3 vitlöksklyftor
1 tsk cayennepeppar
örtsalt och svartpeppar

Mixa alltsammans till en slät konsistens. 

Raw Wok:
2 dl riven vitkål 
2 julienneskurna morötter (tändsticksstora strimlor)
1 julienneskuren paprika
1 mycket fint skuren gul lök
75 gram pinjenötter (första gången jag gjorde denna wok hade jag inga pinjenötter i men pinjenötterna som låg i skåpet ville bli uppätna så denna gång åkte de i)

Blanda alla ingredienser.

Häll ingefärssåsen över wokblandningen och marinera minst en timme så att grönsakerna får mjukna. 
Wokblandningen kan även stå i marinaden över natten för att ätas dagen efter – som matlåda till jobbet – grönsakerna blir inte för mjuka eller dylikt. 

En reaktion på ”Raw Wok

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.