Paket från Helhetshälsa

Linfröolja har jag länge velat testa. Detta på grund av att det innehåller omega 3, ett livsnödvändigt fett som bland annat finns i fet fisk. Helhetshälsa har nu gett mig möjlighet att få testa en ekologisk linfröolja, och jag ska även få testa lite andra kosttillskott.
Helhetshälsas idé – marknadens renaste kosttillskott. Helhetshälsas kosttillskott är vegetabiliska och de marknadsför sig genom att skriva att deras produkter är utan onödiga tillsatser samt att de använder kapslar istället för tabletter, då kapslingen kan göras utan tillsatser – Låter toppen tycker jag!

Det känns verkligen som att de tänkt igenom allt! Plastflaskan som linfröoljan befinner sig i är gjort att lätt plast vilket ger miljövänliga transporter. Flaskan färgas med kol för att vara ljustät och den är naturligtvis godkänd för livsmedel. Linfröoljan är berikad med naturligt E-vitamin och en matsked (vilket är den rekommenderade dagsdosen) innebär att man får i sig 46% av det dagliga intaget av vitamin E. Linfröoljan har en riktigt len och mild smak, går att äta som den är men om man har svårt för att bara svälja en matsked olja sådär så passar den utmärkt att ringla över salladen.

AlgOmega3Luteinblå och Nybalans är de tre kosttillskott som jag fått möjlighet att testa. Då jag inte varit så intresserad av att äta tillskott, speciellt inte i tablett/kapsel-form så kan jag erkänna att jag var lite skeptisk till dessa produkter. 


Efter att ha läst en hel del och produkterna (samt företaget) så har jag fattat mest tycke för AlgOmega3. Det beror på flera olika saker men bland annat tycker jag att det är toppen att man kan få i sig Omega 3 och samtidigt skona världens fiskbestånd. Passar även utmärkt för vegetarianer, veganer samt fiskallergiker. AlgOmega3 utvinns från gyllenbruna mikroalger och algolja är den enda vegetabiliska källan till omega 3-fettsyrorna DHA och EPA. Denna mikroalg odlas i slutna tankar i omsorgsfullt kontrollerat vatten och är en förnyelsebar och ren naturresurs.
En nackdel finns dock, och det är att den vegetabiliska kapseln bland annat tillverkas av modifierad majsstärkelse och karragenan. Detta kunde jag såklart inte enbart godta utan förklaring så jag skrev och frågade;
”En fråga har jag, angående algomega 3. Ni skriver att ni använder er av kapsel istället för tablett för att kapslingen kan göras utan tillsatser. Men den vegetabiliska kapseln runt algomega3 är bland annat gjord av modifierad majsstärkelse och karragenan – är inte karragenan en tillsats?”

Svaret jag fick, som jag är mycket tillfreds med, är som följer;
”Hej, 
Tyvärr så är vi inte riktigt där än på den produkten vad gäller kapseln, då det bara finns en algoljetillverkare i världen som gör en olja som möter vår standard och de gör en färdig produkt. Vi kikar på att kunna göra en egen, men då krävs det nya maskiner, som kostar en del, så vi sparar till det. Själv så punkterar jag kapseln och pressar ur innehållet i smoothie. Alla andra produkter som vi kapslar själva är av cellulosa och inga maskinsmörjmedel används heller i kapslingen för att det ska vara så rent som möjligt. Jag själv är bara otroligt glad över att det finns en vegetabilisk ren olja som ger DHA, då jag verkligen ville kunna ge min son det under graviditeten och efter, men helst inte vill ta fiskolja.”

Själv håller jag nu tummarna för att även denna kapsel snart blir utan tillsatser =)

Luteinblå är bra för synen. Zink och A-vitamin (här i form av betakaroten) bidrar till att bibehålla normal synförmåga. Selen, zink, C- och E-vitamin bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Vitamin A bidrar även till att bibehålla normala slemhinnor. 1 kapsel per dag och man får i sig det dagliga intaget av A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, Zink och Selen.

Nybalans innehåller vitamin B6 – för upprätthållandet av kroppslig och mental balans. Med ingredienser som motverkar trötthet och utmattning samt bidrar till energiomsättningen. Lite fakta om ingredienserna i denna kapsel;
* Wild Yam (Dioscorea Villosa) är rötter tillhörande Jamssläktet. I Nybalans ingår dels torkade rötter, dels ett koncentrat.
* Havtornsbär har ovanligt hög fetthalt jämfört med andra bär och innehåller ett flertal fettsyror samt så kallade fytosteroler. Nybalans innehåller pulvret av torkade, hela bär.
* B-vitaminerna deltar vid energiomsättningen.
* B5 Pantotensyra bidrar till syntes och omsättning av D-vitamin och steroidhormoner (könshormoner och kortisol).
* B6 Pyridoxin bidrar till att reglera hormonaktiviteten
* Biotin bidrar till nervsystemets normala funktion.
* Folsyra motverkar trötthet och utmattning samt behövs för normala psykologiska funktioner.
* Zink behövs för kognitiva funktioner.
* Jod bidrar till normal sköldkörtelfunktion.
* Krom bidrar till att bibehålla normala blodsockernivåer.

Om man känner att man behöver något form av kosttillskott tycker jag att man kan känna sig trygg med att välja produkter från Helhetshälsa. Det känns tryggt att de inte använder genmanipulerade råvaror, att sojan i deras produkter odlas i länder utan regnskog, att produkterna inte testats på djur samt att alla förpackningarna är återvinningsbara!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.