Nytt recept på korvbröd

Det förra receptet på korvbröd var vi inte helt nöjda med. Var ute efter lite luftigare korvbröd som inte var fullt så mättande.

Hittade ett recept jag testade förra veckan och blev otroligt nöjd. Perfekt storlek, underbart luftiga och lagom mättande!

IMG_7484

 Ingredienser:

5 dl mjölk
50 gram jäst
125 gram rumsvarmt smör eller margarin
3 msk socker
16 dl vetemjöl, gärna special
2 tsk salt

Gör så här:

Lös jästen i den 37-gradig mjölk. Tillsätt sockret och hälften av vetemjölet och knåda till en slät deg. Knåda i smöret/ margarinet och resten av mjölet tills du får en slät deg som släpper från bunken. Knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Tillsätt saltet och kör ytterligare fem minuter. (Har aldrig tidigare låtit assistenten knåda degen så länge, men brödet blev ju riktigt bra så det måste gjort skillnad.)

Låt degen jäsa cirka 30 minuter i bunken.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 30 bitar, för stora korvbröd, 45 bitar för mellanstora och 60 bitar för bröd till prinskorvar. (Jag gjorde den mellanstora varianten.)

Rulla ut till avlånga, smala bröd och sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. Tänk på att bröden jäser, de ska vara ganska smala.

Låt korvbröden jäsa till dubbel storlek under bakduk, 40-60 minuter.

Baka av bröden i 225-250 grader i 8-10 minuter. Väljer du den största storleken så sikta på 10-12 minuters gräddning, den minsta storleken 6-8 minuter. Bröden ska vara genombakade, men se upp så du inte gräddar för länge, då blir de torra.

Låt svalna på galler under bakduk så torkar bröden inte lika snabbt på ytan.

Korvbröd ska vara mjuka: Förvara lufttätt i plastpåse. Går finfint att frysa!

Dessa korvbröd kommer jag definitivt att baka igen =)

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.