Med Kapten Kalle på bryggan

~ Pressresa med Stena Line ~

Vi fick den fantastiska möjligheten att följa med kapten Karl-Olof, även känd som Kalle, upp på bryggan. Barnen fick direkt på sig såväl kaptensmössor som kaptensjackor och även jag fick på mig en kaptensjacka.

Kapten Kalle berättade hängivet om sitt spännande yrke och vi studerade fascinerat alla intressanta skärmar och all spännande utrustning.

Kapten Kalle undrade om vi ville vara med när vi skulle lägga till i hamnen i Fredrikshamn och det tackade vi såklart ja till. Barnen kikade ut genom fönstret i golvet som kaptenen använder för att på ett enkelt sätt se avståndet till kajen när han lägger till i hamnen. Sonen var övertygad om att vi skulle krascha och sa detta flertalet gånger, men kapten Kalle svarade lugnande att det hade de aldrig gjort och planerade inte heller att göra.

När vi lagt till fick barnen stänga av såväl bogpropellrar som motorer. Lite pirrigt, men vilken upplevelse!

När vi igår skulle åka hemåt igen satte vi oss på däck för att njuta av solens värmande strålar och precis innan avgång kom kapten Kalle ut på däck, vinkade till oss och kom sedan fram och frågade om vi ville vara med på bryggan även vid avgång. Självklart ville vi det!

Vi studerade fascinerat hur flera individers samarbete ledde till att skeppet var loss från kajen och sedan hur smidigt skeppet vände 180 grader för att kunna sätta kurs mot Göteborg.

Thomas sneglade avundsjukt på skärmarna medan tankarna på fördelarna med en bogpropeller svävade iväg. Själv funderade jag på om han inte är sugen på en större båt trots allt – dock inte så stor som Stena Line’s färjor 😉.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.