Maskar i myrstack & festlig chokladkaka

Vi är hemma igen och även om det är skönt att sova i egna sängen igen så känns det samtidigt jobbigt. Jobbigt att semestern snart är slut och att allvaret börjar igen. Känner mig inte alls redo för höstens utmaningar och skulle gladeligen varit ledig ett par veckor till. Men jag gör mitt bästa för att njuta av semesterns sista dagar!

Igår firade vi Tindra här hemma och hon hade beställt chokladmuffins med maskar i myrstack 😅

Hon önskade även en somrig gräddtårta och lät sedan mig bestämma tredje bakverket.

Det blev en av mina favoriter; en riktigt festlig chokladkaka.

Denna kaka har jag bakat massvis med gånger och jag tröttnar aldrig. För den som älskar mastig chokladkaka är den ett måste! Bjuder på receptet nedan så att ni kan testa.

Ingredienser
Kaka
250 gram fin mörk choklad
250 gram smör
6 ägg
2,5 dl strösocker
1 dl vetemjöl

Glasyr
100 gram smör
100 gram fin mörk choklad
3/4 dl honung

Så här gör du kakan:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen.
Bryt chokladen i bitar.
Smält smöret och lägg sedan i chokladen. Rör till en slät och fin massa.
Visa ägg och socker pösigt och blanda det med chokladen.
Sikta ner vetemjölet i smeten under omrörning.
Häll smeten i formen och grädda kakan i ugnens nedre del i cirka 30 minuter.
Låt den svalna i formen och förvara den sedan i kylen någon timme innan servering. Den går även bra att frysa in.

Så här gör du glasyren:
Bryt chokladen i bitar.
Smält smöret och lägg sedan i chokladen. Rör till en slät och fin massa.
Tillsätt honungen och fortsätt röra
Häll glasyren på kakan och stryk ut den i ett jämnt lager. Låt den stelna något.
Dekorera med bär.

Njut!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.