Marsha

Som av en slump snubblade jag över den produkt som blivit min nya favorit!

Den ekologiska parfym jag tidigare använt har varit slut i flera veckor och jag har inte fått tummen ur att beställa någon ny. Kollade i närmsta ekoaffären om de hade någon men tyvärr var så inte fallet. Konventionell parfym är sprängfylld av kemikalier och jag har läst allt för mycket om allergiframkallande parfymämnen och farliga, syntetiska parfymer för att vilja köpa en konventionell parfym. Jag var lite trött på den ekologiska parfym jag tidigare haft och det var väl därför jag inte prioriterat att köpa någon ny, men eftersom ekologiska parfymer inte direkt växer på träd är det inte så lätt att bara ta sig till parfymaffären för att lukta sig fram. När jag fixade naglarna hos Jeanette på Huss & Hult Hälsoakademi senast så passade jag på att fråga om hon möjligtvis hade en parfym. Hon sa att hon precis fått in en och jag började där och då ställa ett antal frågor om den för att få reda på om den uppfyllde alla mina krav. Efter en stunds googlande kom jag fram till att JA, den platsade. Att den dessutom luktade magiskt gott gjorde inte saken sämre.

Parfymen bor numer i mitt badrumsskåp och då jag fullkomligt älskar såväl doften som parfymens budskap känner jag att jag bara måste berätta om den för er.

Rickard Söderbergs parfym Marsha är doften av oundvikligt uppror och villkorslös kärlek. Parfymen är gjord genom ett samarbete mellan Rickard Söderberg och Wise Naturkosmetik.

Marsha P Johnson är en transaktivist som levde och verkade i USA under andra hälften av 1900-talet, och hon låg bakom det som skulle komma att bli PRIDErörelsen, så som vi känner den idag.
Det var den 27e juni 1969, dagen efter att dåtidens största gayikon Judy Garland begravdes, som Marsha satt på sin stammiskrog Stonewall Inn. Polisen kom ofta dit för att arrestera och trakassera de som polisen tyckte bröt mot dåtidens sedlighetslagar. Men just den där dagen, mättad med sorg och saknad, vägrade Marsha låta sej trakasseras av polisen, utan hon tog en näve smågrus och slängde tillbaka efter polisens påhopp. Det hela eskalerade snabbt, och inom en stund hade människor samlats för att tåga genom New York, i stolthet över vilka de var. Och det blev den första Prideparaden någonsin.

Varje Pride som firas är en ring på den ocean av toleranst och kärlek som Marsha startade med den näven med grus. Och det är detta Rickard Söderberg & Wise Naturkosmetik vill gestalta i sin parfym; doften av oundvikligt uppror och villkorslös kärlek.

Parfymen innehåller flera olika blandningar med naturligt ursprung, istället för ensidigt, syntetiska ämnen som många traditionella parfymer består av. Därför doftar de också lite annorlunda på olika personer, helt enkelt för att vi själva är unika. Hormoner, hudtemperatur och humör är några av de sakerna som påverkar.

Doften blandas helt enkelt med vår egen hud, och skapar en helt unik karaktär, som också förändras i takt med att vi förändras – både ex över dagen och över månaden. Eftersom parfymen blandar sej med din hud passar parfymen precis lika bra oavsett ålder, hudfärg, sexuell läggning eller könsidentitet. Det enda som krävs av dej är en gnutta mod, lust och kampvilja.

Parfymen är tillverkad i Sverige. Den är självklart inte djurtestad, och innehåller heller inga animaliska ingredienser eller utrotningshotade växter.

De eteriska oljorna måste ha ett bärämne för att kunna användas direkt på huden, och i parfym är det etanol. Då de har velat undvika onödiga kemikalier har de lyckats frambringa en helt ekologisk bas, så att parfymen inte ska ha bidragit med att sprida ex bekämpningsmedel vid sin framställning eller när den sitter på din hud. Läs hela historien om Marsha och hur parfymens doft har växt fram

Jag har sedan jag började använda denna parfym fått otroligt många kommentarer om att den luktar så gott. Doften är speciell, inte som någon parfym jag någonsin tidigare känt, och doften håller i sig hela dagen. Jag är alldeles lyrisk och sprider mer än gärna parfymens budskap – det är alltså ingen köpt åsikt utan direkt från hjärtat. Värt att veta är att parfymen kostar 570 kr, och då går 20% till välgörande arbete i Marshas anda.

3 reaktioner på ”Marsha

    1. Jag anser absolut att det är en doft som passar både män och kvinnor. Den luktar inte samma på mig som på sambon – men otroligt gott på bägge 😊

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.