Kina – flyg, smog & pizza

I lördags klockan 12:55 lyfte planet från Landvetter. Jag som hade gått och lagt mig otroligt sent natten innan, så sent att det redan började bli morgon, var trött och somnade nästan direkt efter att planet lyft. Vaknade igen när planet tog mark.

Två timmar och tjugo minuter senare skulle planet mot Shanghai lyfta och en del av oss fördrev tiden genom att äta middag på en av flygplatsens mer trendiga restauranger.

Hade planerat att sova större delen av flygresan till Kina men det fanns så otroligt många bra filmer och när jag tittat på två stycken roade jag mig lite med att kika på kartan innan jag somnade för att få sova i en och en halv timme.

20161126_210910

När jag vaknade njöt jag av den otroligt vackra soluppgången, tyvärr inte möjlig att fånga lika vacker på bild genom flygplansfönstret som den verkligen var.

20161126_2328321

Hann se en tredje film innan landning och efter väskutlämning och tullgenomgång så väntade dryga två timmars resa i buss. Resan i den lilla bussen förde oss fram på motorvägen i hög hastighet, vi flög över vägbulor och det skakade mest hela tiden så det var svårt att få någon vila. Utsikten var inget imponerande, själv förundrades jag över varför man i många hus valt att ha blå- och gröntonade rutor samt hur smala alla höghus var.

Väl framme i Cixi tornade det 37 våningar höga hotellet upp sig. Ett femstjärnigt hotell med vacker inredning, stora rum, bassäng och gym.

wp-1480259796695.jpg wp-1480259802757.jpg

Utanför hotellet finns otroligt många, otroligt höga lägenhetskomplex – men många lägenheter står tomma. Kommer att tänka på Kinas spökstäder som jag ofta hört en del om, men har nu läst på lite och inser att det har att göra med hur kinesiska bostadshus byggs. Det är nämligen så att trots att huset är färdigbyggt så måste lägenheterna utrustas med duschar, diskbänkar och golv. Detta görs dock oftast av av köparen av lägenheten, vilket leder till att lägenheterna kan förbli obeboeliga ett långt tag.

wp-1480259843331.jpg

Smog finns det gott om och det gör att man inte ser några längre sträckor. I Sverige går man ut med varningar om värdet av förorenade partiklar i varje kubikmeter luft går över 30 men här ligger värdet just nu på 174. Känns ju faktiskt inte allt för hälsosamt och det paradoxala i detta är att i en nyare bil kan du känna dig trygg med att andas ren luft – men bilar är en ju stor orsak till smogen.

Det blev pizza i lördags på flyplatsen, pizza till lunch igår (söndag) och pizza till middag. Pizza har än så länge varit det enda vegetariska alternativet på de restauranger vi besökt i Kina. Det är ju en himla tur att jag gillar pizza!

wp-1480259853424.jpg

Klockan har nu precis slagit tolv och om sex timmar ska jag upp för att inleda veckan med en tur till fabriken. Spännande!

2 reaktioner på ”Kina – flyg, smog & pizza

    1. Till helgen åker vi in till Shanghai, bor på hotell där och då hade jag tänkt hinna se mig omkring litegrann i alla fall 😊
      Höghastighetståget, 30 km på 8 min, står högt på min lista över saker jag vill göra – får väl se hur mycket jag hinner med 😅 Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.