Husbygge, miljö & dröm

Efter besöket på Hem & Villa-mässan fick vi massor av ny kraft till att ta reda på bättre alternativ för husbygget. Med bättre alternativ menar jag alternativ som är bättre ur miljösynpunkt men även alternativ som är bättre för oss som ska bo där, med mindre gifter etc.

Från- och tilluftsventilation med värmeåtervinning, FTX, är standard när man bygger lågenergihus och det blev vi såklart intresserade av. Det beslutades att vi istället för en frånluftsvärmepump ska ha en FTX ventilationsanläggning med både frånluft och uppvärmd tilluft. 

En ventilationsvärmeväxlare med värmeåtervinning ger huset god ventilation till låg kostnad då värmen i inomhusluften återvinns innan den släpps ut. Återvinningen sker genom att den nya friska uteluften värms upp av den varma förbrukade inomhusluften som ventileras ut. Smart, eller hur?!

Nu funderar vi på hur vi ska gå vidare i den miljövänliga andan och tar reda på vad vi kan förbättra inför ett eventuellt framtida nytt husbygge. Man kan ju faktiskt börja redan med grunden och isoleringen!

Cremab är ett företag som har valt att fokusera på produkter med miljön i fokus och erbjuder en helhetslösning med miljövänliga isoleringsprodukter samt nödvändiga tätskikt och tillbehör för att bygga lufttätt och fuktsäkert. Visste du till exempel att lösullsisolering är det effektivaste sättet att isolera en byggnad; gammal som ny!

Cremab strävar efter att kunna leverera en helt miljövänlig och återvinningsbar produkt vilket låter toppen i mina öron!

Vi kommer att fortsätta leta efter nyttig information och försöka göra det bästa av situationen, men visst drömmer jag om att i framtiden bo i ett giftfritt och klimatneutralt hus samt att kunna vara självförsörjande. Att kunna använda trädgården som skafferi är något jag verkligen skulle vilja kunna göra.

Tills dess drömmer jag vidare om huset – det är nu bara ett halvår kvar tills vi flyttar in och vi håller för tillfället på att titta efter växthus. Allt för att komma en liten bit närmre mitt drömscenario!

Ullstorp_exterior_900x584.jpg_647_420

2 reaktioner på ”Husbygge, miljö & dröm

  1. 4 gången !? Jösses, då har du ju vanan inne 🙂

    Tack ! Det roliga med veckoplan är att man får designa sin egen skylt. Med eller utan bilder och valfri text.
    Lite i dyraste laget kanske, men det blev min inflyttningspresent till mig själv 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.