”Hen”… – fortsättning!

Som jag skrev i det tidigare inlägget så ska alla barn givetvis behandlas lika. Jag tycker alltså samma som er som kommenterat om att bemötandet som barnen får inte ska skilja beroende på om de är pojkar eller flickor. Även jag tycker alltså att könsstereotyper är helt vansinnigt! 


Och för mig spelar det roll om vi har leksakerna här hemma, för vi har inte leksaker som vi inte vill att våra barn ska leka med! Vi har alltså bilar för att vår dotter tycker det är jätteroligt att köra runt med bilar, leka med tågbanan osv. Och vi har dockor, dockvagn, dockstol för att hon tycker att det är jätteroligt att ta hand om dockan, gå på promenad med den osv. Tindras mormor har köpt både dockvagn och Brio-tågräls till henne, och jag kommer uppmuntra min son att leka med både tågräls och dockor. Just lekandet med dockor tycker jag är en väldigt viktig del i barnets utveckling, oavsett kön (!), det handlar om att lära sig ta hand om andra vilket jag själv anser är väldigt viktigt. 


Och du som skrev att vi behandlar barn efter deras kön omedvetet eftersom vi är så indoktorerade i könsrollerna – du menar ju alltså på att du behandlar dina och andras barn olika på grund av kön?! Jag skulle inte påstå att vi behandlar barn efter deras kön, utan jag skulle istället påstå att det är en majoritet av befolkningen som gör detta men som med allt annat så finns det människor som inte gör på detta sätt. 

Och sedan så anser jag inte att det bara bör handla om kön! För barn (och även vuxna) behandlas av många olika beroende på om de är rika eller fattiga, om de är tjocka eller smala, långa eller korta, friska eller sjuka. Det finns väldigt många stereotyper om hur man ”är” om man är fattig, eller om man är tjock, lång osv.. Och dessa stereotyper gör det svårt för alla att få samma chans och behandlas lika. 

Och jag ser inget fel i att man pratar med ljus röst när man leker med dockor och mörk när man leker med dinosaurier, MEN givetvis ska bägge könen ”undervisas” i att göra detsamma. Jag tror att jag själv pratar med rätt ”gullig” röst när jag och barnen leker med dockor, men jag skulle aldrig prata på ett annorlunda sätt om dottern lekte med det jämfört med om sonen lekte med det.
Och jag tycker att det är fel att ”man” frågar sin son om han vill bli brandman och dottern frågar man om hon vill bli makeupartist… eller om man frågar sin son om han vill spela fotboll och sin dotter om hon vill dansa balett. Jag vill inte att någon utav mina barn ska spela fotboll, men det är av skälet att man ofta får förslitningsskador. Jag vill gärna att både min son och dotter ska lära sig rida, för jag tycker inte att det är typiskt ”tjejigt” att rida. Det är dessutom bara i Sverige man tycker så. I de flesta andra länder är det otroligt många fler män som rider än här i Sverige. Jag vill inte heller att min son ska läsa barn- och fritid på gymnasiet och min dotter gå snickarlinjen, men det har inte heller med deras kön att göra, utan enbart med att jag önskar att de läser en teoretisk linje (gärna natur, men maken tycker samhäll).

Jag tycker att tjejer är söta! Men det tycker jag även att pojkar är! En tjej kan vara tuff, precis som en kille kan vara! Och tjejer klarar av att utföra något fysiskt ansträngande, precis som en kille kan. Men jag tycker likväl inte om ordet ”hen”! 

3 reaktioner på ””Hen”… – fortsättning!

 1. Alla behandlar vi killar och tjejer olika. För varje generation kan vi bara hoppas att vi kommer lite längre. Tex. skriver du i ett inlägg för inte allt för länge sedan: ”När jag öppnade paketet och Tindra såg att det var kläder i drog hon direkt av sig tröjan och ville testa. Tristan var inte riktigt lika på, men det är väl typiskt killar *ler*.” (http://desiree1988.blogspot.se/2012/03/paket-fran-me.html)
  På det sättet gör vi alla hela tiden. Jag har själv 1 barn och försöker verkligen tänka mig för trots det kommer jag på mig själv rätt ofta med generaliseringar som den du själv skrev i inlägget ovan. Detta är mycket svårt!
  //Anna

 2. Men vadär det som gör att något är sött eller coolt? Ofta betraktas det tuffa som typiska ”killiga” egenskaper såsom att man vågar göra vissa saker, har jeans och cool keps på sig osv.

 3. Hej! Sofie här, din gamla klasskompis. Blev lite nyfiken på varför det är så viktigt för dig att de går en teoretisk linje? Du skriver vad ni tycker att de ska gå, vad gör ni om de vill gå exempelvis estet, barn & fritid eller media? kommer ni vara ok med det? Tänker bara att det är bra att ni är medvetna om att tonåringar i regel har egna åsikter och ambitioner.
  Håller för övrigt med dig helt och hållet i hen-diskussionen. Grymt bra skrivet!

  Ha det gott! Kram Sofie från Tyska Skolan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.