”Hen”…

… vad ska man säga. Sorgligt nog är det ett ord som förmodligen inte kommer dö ut…

Jag tycker det är så överdrivet! Låt barnen vara flickorna vara flickor och pojkarna vara pojkar! De ska givetvis BEHANDLAS lika, oavsett om de har snoppar eller snippor, är rika eller fattiga, långa eller korta,friska eller sjuka och så vidare. Men det betyder inte att jag önskar att alla ska BLI lika.

Vad är det för fel med skillnader? Och ni som insisterar på ”hen”, borde inte alla andra personliga pronomen också tas bort? Han/hon har ju blivit hen, vad blir jag/du och vi/de?…Tror ni att samhället blir mer jämställt genom att vi kringgår vissa uttryck, i detta fall könspronomen?

Kan berätta om en pinsam händelse som skedde för ett par dagar sedan. Vi var på Universeum och två barn lekte med en sak. De uppmärksammade inte att det bildades en kö och jag sa, efter att vi stått och väntat i tio minuter, något i stil med ”tjejer, skulle de andra barnen också kunna få prova så kan ni leka här sedan igen”.
Som svar fick jag ”Tjejer? Jag är ingen tjej”
Jag bad så hemskt mycket om ursäkt och skämdes en del… Anledningen till att jag sa ”tjejer” var för att de bägge två hade långt blondt hår, jag såg bara tjejen i ansiktet och barnet som visade sig vara en pojke såg jag bara bakifrån. De bägge hade på sig tajta tights och likadana tunikor. Tja vad ska man säga… fördomar är farliga… men jag kan ju ärligt säga att jag funderade på hur deras föräldrar tänker..

Jag har ju både en son och en dotter och har både klassiska ”tjejleksaker” och ”killleksaker”. Givetvis får dottern leka med vilka leksaker hon vill, och detsamma gäller sonen. Det spelar mig heller ingen roll vilket kön mina barn väljer att mest umgås med. Och jag älskar kläder som är könsneutrala, gärna med en massa färger. MEN, min son kommer inte få gå ut i klänning (åtminstone inte medan han är omyndig). 
Och ja, nu ligger diskussionen kring barn. Men barnen blir äldre och ”hen” kommer följa med. Går ni kvinnliga ”hen”-anhängare i kalsonger? Tycker ni att det är ok om maken går ut i strumpbyxor och kort klänning? Jag är medveten om att det handlar om så mycket mer än kläder, men kläderna är en liten del i det hela. Jag älskar klänningar och går gärna i klänning, men Rickard skulle ALDRIG få ha en klänning på sig… Han får heller inte ha nagellack, eller sminka sig… och han får inte ha långt hår heller! Och lyckligtvis så vill inte han något av detta heller 🙂

3 reaktioner på ””Hen”…

  1. Som de tidigare skrivit, det handlar inte om att alla ska gå utan kön utan om bemötandet barnen får beroende på om de är pojkar eller flickor.

    Att när man leker med dockor, som anses som en tjejleksak, så pratar man med ljusa röster medan dinosaurierna, som ses som pojkleksaker, får djupare, mörkare röster, just för att det är så man ser på de stereotypa roller tjejer/pojkar har. Låta barn vara de individer de vill och inte passa in dem i de roller man anser att de ska ha. Det spelar inte speciellt stor roll om man har båda sortens leksaker representerade hemma, utan hur man använder dem och bemöter lekarna barnen skapar. Uppmuntrar man barnet mer då det leker med bilar? Försöker man styra in dotter på att ta hand om sin lilla söta docka, osv.

  2. Handlar inte om att göra barn könlösa utan om att inte förvänta sig saker utefter deras kön, inte bemöta barn utefter deras kön eller behandla dom utefter deras kön – något vi gör helt omedvetet eftersom vi är så indoktrinerade i könsrollerna. Att använda hen är ett sätt att neutralisera och låta barn vara barn, inte snippor eller snoppar FÖRST och sen barn.

  3. Jag har en liten annan syn. För mig handlar det inte om att tjejer inte skall få vara tjejer och vice versa utan att man inte ska skapa stereotyper. Som det är nu så tillåts killar vara stökiga för att ”de är pojkar” och flickor förväntas ska vara tysta och snälla. Könsstereotyper helt enkelt. Genom att inte alltid lägga fokus på könet (åh, vilken söt flicka alternativ vilken tuff kille) så kan samhället i slutändan kanske bli lite jämlikare (men samtidigt inte könslöst). Att vi får tuffare tjejer och mjukare killar. Lite förenklat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.