Hemmagjord Slush

Gillar era barn också slush? Mina vill alltid ha slush så fort de ser att det säljs, och de blir alltid lika ledsna på mig när jag säger att de inte får.

Men visst ser det gott ut; slush i roliga glas, slush i olika färger och olika smaker. Varför säger jag då nej undrar ni säkert nu. Jo, det är för att jag mer än en gång kikat på den där innehållsförteckningen och en gång även läst texten ”Kan ha negativ effekt på barns beteende och koncentration”. Jag mår lika dåligt varje gång.

Alla livsmedel som riktar sig till barn och som innehåller azofärgämnen ska kompletteras med texten  ”Kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration” så det är ju såklart bra att den texten står utskriven på förpackningen, men slush säljs ofta över disk vilket gör att du som konsument ofta missar den varningstexten. För er som inte känner till azofärgämnen så kan jag bara kort nämna att Sverige hade hårdare regler kring dessa innan vi gick med i EU och ett par av dem kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos en del personer.

Nämnas bör såklart att all slush inte innehåller azofärgämnen men oavsett så ser den där innehållsförteckningen inte särskilt imponerande ut. Jag förutsätter att du inte tror att den där hallonslushen enbart innehåller krossade hallon, äkta citron och is! Ofta består den där innehållsförteckningen istället av socker, vatten, aromer, syra, konsistensmedel, konserveringsmedel, skumdämpningsmedel och färgämnen.

Men trots att du nu vet allt detta så består troligtvis den där bedjande blicken från barnen. Vi har därför testat att göra egen slush!

img_8560-1024x683

Jag hade tänkt använda mig av frusna jordgubbar men frysen ekade tomt efter dessa så jag tog en bärblandning av jordgubbar, blåbär, björnbär och vinbär.

Ingredienser:
* 250 gram ekologiska frusna bär
* 3 dl färdigblandad ekologisk flädersaft (lite starkare än vid vanligt drickande)
* 1 tsk ekologisk citronjuice (antingen från färsk citron eller sådan i flaska)

Mixa allt i en mixer och avnjut sedan din kemikaliefria, hemmagjorda slush.

8 reaktioner på ”Hemmagjord Slush

  1. Vad skönt att de kommit till den insikten =)
   Mina vet nog inte riktigt vad köpt slush smakar vilket förmodligen är anledningen till att de fortfarande tycker att det ser så spännande ut.

 1. Men åh ush!!!! Nu så brukar inte brukar vi inte köpa Slush till A som tur är och kommer därför inte heller göra det! Jösses skrämmande ord!
  Svar: Vad roligt Desirée, vi ses ju den 15:e så vi kanske kan klämma in en diskussion gällande detta också:) Jag har övergripande koll på hur man gör, men kanske inte den teknisk kunnigheten än då vill säga hur man gör;)

  1. Ja, visst är det absurt att det får säljas alls. Men men, alla företag vill ju tjäna pengar och hur skulle läkemedelsindustrin överleva om inga blev sjuka 😉

 2. Jag har också läst innehållsförteckningarna på slush flera gånger och blir lika skrämd varje gång.. Är istort sett bara kemiska produkter + vatten.. Så mina kids får inte heller slush ute..

 3. Spännande att läsa! Jag är okunnig i ämnet och agerar enbart efter en slags instinkt gällande slush. Det kan inte vara bra.

  Jag skulle vilja ha förslag på vart det här ämnet som kan ha en negativ inverkan på barns beteende mer finns i?

  1. Azofärger får användas i drycker (med undantag för saft – som aldrig får färgas) glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, desserter, sylt, marmelad, soppor, såser, senap, frukt- och grönsaksberedningar, smaksättningspreparat, snacks och kosttillskott – men på förpackade livsmedel kan man kika på innehållsförteckningen.
   Värre är det med oförpackade livsmedel såsom tex lösgodis,.

   När någon av nedan färgämnen finns i måste produkten märkas med varningstexten jag skrivit om i inlägget;
   kinolingult (E 104)
   para-orange E 110
   azorubin E 122
   tartrazin E 102
   allurarött E 129
   nykockin E 124

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.