Hemmagjord ekologisk sylt

Har varit så frustrerad över att inte hitta ekologisk hallonsylt utan E330 i. När Coop Backaplan förra veckan fick upp ett relativt stort sortiment av Kung Markattas produkter blev jag otroligt glad, hittade skogshallonsylt (utan E330) i och köpte direkt. E330 kallas även citronsyra och är inte gjort av citroner, som man av namnet kan tro, utan framställs på kemiskt vis av mögel och bensen!
Jag tyckte dock att priset var lite väl högt för denna nyainköpta sylt, men tyckte det var värt att testa. När den tyvärr inte var lika god som Änglamarks sylt (som innehåller E330..) så tänkte jag att då får jag väl testa att göra sylt. Tittade på innehållsdeklarationen av Kung Markattas sylt, en kort innehållsförteckning! Pektin var en av ingedienserna, och jag tittade efter pektin i affären idag. Kan kortfattat säga att innehållsförteckningen på pektinet i affären INTE tilltalade mig och jag valde därför att nöja mig med hallon och rörsocker.
450 gram frusna hallon kokade jag i cirka 7 minuter och sedan hällde jag i 500 gram rörsocker och kokade i ytterligare 6 minuter.
900 gram sylt blev det och prismässigt ligger det riktigt bra till! Hallonen kostar 75kr/kilo, jag använde 450gram, och sockret kostar 30 kr/kilo, där jag använde 500 gram. Min sylt kostar alltså cirka 54kr/kilo och tog mindre än en kvart att göra =D
När jag nu tittat runt en del på nätet, bland annat för att jag tittade efter recept på sylt då jag var osäker på hur mycket socker i förhållande till hallon jag skulle använda, och såg på Kung Markattas sida att pektinet i sylten är icke amiderat. Då ville jag såklart veta vad icke amiderat innebär, eller rättare sagt, jag ville veta vad amiderat pektin är för något! Amiderat pektin extraheras ur t.ex. apelsin- eller citronskal där pektin förekommer naturligt. Behandlas med ammoniak och kallas då amiderat pektin… Behöver jag nämna att jag är glad över att inte ha köpt pektinet i affären (som då dessutom innehöll en hel del andra skumma ingredienser…)?!
Behöver jag ens säga att jag inte kommer att köpa sylt något mer??

En reaktion på ”Hemmagjord ekologisk sylt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.