Havrerutor

Dessa havrerutor har jag skrivit om en gång innan men då jag blivit så otroligt förtjust i dem väljer jag att återigen dela med mig av receptet =)

Ingredienser:
* 50 g jäst
* 25 g margarin eller 2 msk olja
* 8 dl vatten
* 2 msk sirap (jag använder vanlig ljus)
* 2 tsk salt
* 3 dl havregryn
* ca 1 1/2 liter mjöl 

Pensling: vatten

Ugnstemperatur: 225 grader, varmluft 200 grader

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfett, tillsätt vattnet och värm till 37 grader. Används olja blandas den direkt med vattnet innan det värms.
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt sirap, salt, havregryn och det mesta av mjölet (även havrekli om det används).
Arbeta degen smidig tills den släpper degbunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt jäsa 30-45 minuter.
Arbeta i resten av mjölet. Bred eller klappa ut degen i smord högre långpanna. Skåra den med mjölad eller oljad kniv i jämnstora bitar och nagga sedan med gaffel.
Täck plåten med bakduk och låt jäsa 30-40 minuter. Pensla med vatten och om så önskas kan man strö över havregryn eller havrekli.

Gräddning: Grädda brödet mitt i ugnen i 20 minuter. Stjälp försiktigt upp på galler, vänd så att ”den goda sidan” hamnar uppåt. Låt kallna under bakduk och skär/bryt isär när brödet kallnat.


Jag brukar även dela brödet i mitten och fryser sedan in, för att det ska bli lättare att göra i ordning när jag tar fram det ur frysen. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.