Grönkålspaj

Grönkål – något jag tidigare bara förknippat med grönkålssoppa. Grönkålssoppan som serverades en gång per år och som jag inte varit riktigt förtjust i. 

Men så såg jag att det fanns EN enda förpackning med ekologisk grönkål när jag var och handlade och kunde inte låta bli att köpa. Har läst så många spännande recept på juicer, smoothies, sallader, soppor, gratänger och pajer med just grönkål i och blev sugen på att testa dem allihop. Bestämde mig för att göra grönkålspaj och komponerade sedan ihop ett recept – en blandning av de jag hittat och efter eget huvud.

IMG_0614Om det blev gott?! JA!! Jag hoppas Coop Backaplan tar in mer grönkål – jag lovar att jag köper minst fem förpackningar med en gång!

Recept ska ni såklart få!

Pajdeg (jag gjorde 1,5 sats till min avlånga form): 
2 dl dinkelmjöl fullkorn
1 dl siktat dinkelmjöl
100 gram smör
3 msk vatten

Knåda ihop ingredienserna och tryck ut i en pajform. Förgrädda pajskalet i 200 grader – 15 min. 

Grönkålsfräs:
1 förpackning grönkål (250 gram)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk sesamfrön
3 dl kikärtor
1 msk olivolja
1 msk rapsolja
1 msk kokosolja
1 msk ingefära (hade jag haft färsk hade jag använt det, men nu blev det i kryddform)
salt och peppar

Skölj grönkålen och klipp/skär den i lagom stora bitar. Lägg den i kokande vatten och koka 1 minut. Låt den rinna av ordentligt i ett durkslag.
Skala lök och vitlök. Skiva löken och finhacka vitlöken. Fräs lök, vitlök, och sesamfrö i oljan (de tre olika). Blanda i grönkålen och kikärtorna och fortsätt att fräsa i cirka 5 minuter. Tillsätt ingefära och smaksätt med salt och peppar. 

Äggstanning:
2 ägg
1,5 dl grädde
salt och peppar

Vispa med handvisp. 

Bred ut grönkålsfräset i det förgräddade pajskalet. Häll över äggstanningen och strö lite ost över.
Grädda i 200 grader i 20-30 min. 

NJUT!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.