Grön magi & GREEN

Grön Magi från det galna sexiga köket och GREEN Gröna smaker för barnfamiljen – japp, så heter de två böcker jag nyligen köpt.

Var ute efter en bok just för barnfamiljen, med recept som innehåller en lagom mängd kryddor och ingredienser som barn oftast tycker om, och GREEN var den enda sådan bok jag hittade (som var skriven på svenska vill säga, för det fanns en hel del fler på engelska). Är mycket nöjd med köpet av denna bok – helt klart värd sitt pris!

Grön Magi var dyrare, men är större och innehåller fler recept. Känner mig inte lika supernöjd med detta köp men det beror mycket på att jag inte var/är beredd på den såpass stora omställning matmässigt som det skulle innebära att laga många av recepten i boken. Boken börjar med en mycket informativ – och intressant – del om filosofin bakom den Galna Sexiga dieten och livsstilen. Har använt överstrykningspennor på många ställen i boken där det står sådant jag finner mycket intressant! Låter otroligt mesigt och det är lite pinsamt att medge men jag känner att många recept är lite för gröna för det liv jag lever nu. För att kunna göra de flesta rätter behöver jag inhandla väldigt många ingredienser som jag inte har hemma. Det är egentligen inga konstiga ingredienser men jag har varken sesamolja, dinkelsikt, dinkelmjöl fullkorn, tahini, mandelsmör, majsmjöl och så vidare i mitt skafferi och eftersom jag inte var helt såld så kändes det inte helt rätt.

Usch, vad negativt det låter – det intrycket önskar jag egentligen inte ge! För att förtydliga kan jag väl säga att GREEN kändes helt perfekt – något jag kunde börja med med en gång. Recept som verkade intressanta, lätta att göra och med ingredienser som jag i de flesta fall kände igen samt var positivt inställd till. Grön Magi känns mer som steg 2 – när man kommit in i det nyttiga tänkandet lite.

Jag har de senaste dagarna testat flera recept ur bägge böckerna och allt utom en maträtt har definitivt fallit mig i smaken!

Det har blivit en del smoothies och drycker; jordgubbssmoothie, blåbärsshot, mangosmoothie – alla från GREEN men igår vågade jag mig på den Galna Sexiga Gudinnans smoothie. Jag var nästintill övertygad om att jag skulle behöva tvinga mig i den men det var faktiskt gott! Den Galna Sexiga Gudinnans smoothie innehöll 1 avokado, 1 banan, 2,5 dl blåbär, 1 gurka, 1 näve spenat, kakao och vatten efter tycke. Jag inte är så förtjust i banansmaken men det är banan i många av smoothierecepten så bara det har varit en utmaning för mig.

Inför Tindras kalas var vi på jakt efter godsaker och i GREEN hittade vi en hel del recept som föll oss i smaken. Vi gjorde mumsiga chokladbollar med honung (istället för socker), himmelska brownies och rawfoodbollar med pepparkakssmak. Stoppade en kokoschipsskiva i varje rawfoodboll för dekorations skull – se bild nedan.

grönmagigreen

Receptet på linswrap lät spännande men då det inte finns några ekologiska taco-/tortillabröd och jag dessutom hade tortillachips hemma, så förändrade jag receptet en aningen. Skar upp lite grönsaker, gjorde tzatziki samt en linsröra och åt det sedan tillsammans med tortillachipsen. Det var galet gott!!

Även om Grön Magi inte enbart är anpassad för barnfamiljer så finns ett par symboler ovanför varje recept och står det BV så är det barnvänligt. Toppen tycker jag som funnit en del juicer jag tänkt att barnen ska få testa! Det finns även symboler som visar om receptet är RAW, om det är enkelt eller lite mer avancerat att tillaga, glutenfritt, sojafritt samt galet sexigt snabbt (tar mindre än 45 min att tillaga). 

Dessa böcker har dessutom fått mig att dra ner på brödkonsumtionen och jag har istället börjat göra havregrynsgröt på morgonen. Havregrynsgröt som var min värsta frukostmardröm,.. men jag använder fina havregryn (som gör gröten lenare), kokosfett, honung samt vatten och detta tillsammans med en klick äpplemos eller björnbärssylt har faktiskt varit riktigt gott. Det tyckte även sonen som ena morgonen tog min skål med gröt och åt upp allt *ler* 

Har nu även köpt hirs och tänkte testa hirsgröt. Hirs är lent och fint för känsliga magar och är dessutom rikt på viktiga mineraler.
Hirsflingor är väldigt rika på B-vitamin (B1, B2, B3 & B6) och innehåller även fleromättade fettsyror samt mineralen kisel som är bra för hud, hår och naglar. Hirsflingor är också fulla av järn.

Jag har placerat över 20 Post-it i de två böckerna, där det finns recept jag gärna vill testa snarast möjligt, och jag har inte ens hunnit kolla klart i Grön magi-boken. Förmodligen finns det bra mycket fler recept jag vill testa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.