Grahamsbröd med morötter

Hade en del grahamsmjöl som går ut om en månad och letade därför upp ett recept där mycket grahamsmjöl skulle användas. Grahamsbröd med morötter blev det!
 
Ingredienser;
7 1/2 dl vatten
5 dl grahamsmjöl
2 morötter
1 paket jäst (á 50 g)
2 msk olja
1 msk salt
9 – 9 1/2 dl vetemjöl
 
Så här gör du
Koka upp vattnet i en kastrull eller i vattenkokare. Häll det kokande vattnet över grahamsmjölet i en bunke. Rör om och låt svalna till fingervarmt, 37°C.
 
Skala och riv morötterna fint på rivjärn eller matberedarens rivskiva. 
 
Värm ytterligare 1 dl vatten till 37 grader, smula ner jästen och rör tills den löst sig. Häll i degbunke tillsammans med det skållade grahamsmjölet. Tillsätt morötter, olja, salt och vetemjölet. Arbeta ihop till en lös men smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
 
Stjälp upp degen i en väl smord långpanna. Platta ut den med mjölad hand. Nagga degen med en gaffel. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
 
Sätt ugnen på 225°C. 
Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Låt brödet kallna på galler innan det skärs i rutor. Själv tycker jag att det blir lagom att skära 12 stycken bröd, men det beror såklart på hur stora/små bröd man önskar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.