Fördomar, könssyn & nyklippt dotter

Dottern har länge pratat om att hon velat ha kort hår. Hon är otroligt håröm, vill inte ha håret uppsatt och tycker själv inte att det är fint med hårklämmor, diadem eller tofsar. 

Jag (och maken) är skyldiga till att hon inte fått klippa det kort tidigare. Jag har tänkt att det är en fix idé. Jag har varit bakåtsträvande och haft en gammaldags könssyn när det gäller just längden på håret. Det bör tilläggas att hon inte haft långt hår tidigare heller, men helt klart längre än hon har nu. 

Efter att ha sett hennes reaktion när jag för någon vecka sedan beslutade mig för att hon faktiskt skulle få klippa den frisyr hon ville, så skämdes jag. Jag skämdes över mig själv! Skämdes över att jag inte låtit henne göra detta tidigare. För inte är det längden på håret som avgör hur man är som person! Inte är det längden på håret som bestämmer huruvida man är pojke eller flicka.

I eftermiddags hade jag och dottern bokat klipptid. Jag var lite nervös över att hon skulle ångra sig, men tänkte samtidigt att gör hon det så växer ju håret ut – det är inte värre än så. 

När jag såg glädjen i hennes ögon efter att hon blivit klippt, så kände jag direkt att det här var rätt beslut. Det blev precis som hon ville ha det och hon själv är otroligt nöjd! Och själv är jag så otroligt glad och tacksam över att vi har en sådan otroligt stark dotter, med stark vilja och bra självkänsla – hon är alldeles underbar.

IMG_4492

Jag vet att en del av er också har en förlegad könssyn. Jag vet ett par i vår direkta närhet som har det med. Till er som känner er träffade: Tänk om, vidga er syn och se till det som faktiskt betyder något istället för ytliga attribut.

9 reaktioner på ”Fördomar, könssyn & nyklippt dotter

 1. Visst är det egentligen helt otroligt vilken syn vi har på hår i förhållande till tjej och kille. Löjligt egentligen men samtidigt så förstår jag den vånda ni hade innan klippningen. Som förälder är man så rädd att ens barn ska bli utsatt eller få kommentarer, ibland är man mer rädd för det än att barnen ska få sin egen vilja igenom. Bra gjort av er att låta henne få klippa sig, modigt av henne att lyssna till sin inre röst och bra för omgivningen att se att bara för att man är tjej så måste man inte ha långt hår. vi är alla olika och frissan blev jättefin. Kram?

 2. Modig dotter, modig mamma!
  Elvira har hittills ångrat sig varje gång jag klippt henne (page som kortast), så jag skulle aldrig våga.
  Hoppas hon fortsätter vara nöjd, hon är jättefin!

  1. Ja, dottern min är helt fantastisk och var supernöjd när hon vaknade imorse med så jag tror allt hon kommer fortsätta vara nöjd 🙂

 3. Wow, vilken modig dotter du och timmen upp för att hon vågar hå sin egen väg och inte vara som alla andra. Hon är jättefin! Lite lustigt igår var jag till frisören o klippte mina tre skrottar och min äldsta på snart 10, funderade lite på om hon skulle våga klippa av sitt tjocka midjelånga hår, så att det skulle bli axellångt, efter lite funderande kom hon fram till att hon kanske vågar det nästa gång… Min ör liksom din dotter otroligt håröm och man får liksom ta i bomull när man ska borsta o sätta upp det, så jag har föreslagit att hon ska klippa det kortare men hon är livrädd för att det inte ska bli lika långt igen…
  Kram och kul att kika in här! Lär bli fler ggr!

 4. Jag tycker hon är JÄTTE fin och du
  kan vara stolt över att ha fått en härlig dotter som vågar följa sitt hjärta och som går sin egen väg.
  Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.