Fläckar

Fläckar – kan man undgå dem när man har barn? Har någon något bra tips mottages det tacksamt *ler*

Får jag en fläck på mina kläder är det oftast en fet fläck eller en fläck från rödbetor, som blir när jag lagar mat. Får maken en fläck är det oftast en bläckfläck. När det gäller barnen uppkommer en rad olika sorters fläckar men det rör sig mestadels om fläckar från ketchup, sylt, tuschpennor och gräs. Blåbärsfläckar är riktigt envisa och brukar vara svåra att få bort – oftast blir det en dov fläck kvar på plagget.

IMG_3024

Jag är mycket förtjust i material såsom linne och ull men på grund av den låga temperatur vid tvättning av ull så är det inte så lätt att få bort fläckar. Sonen är den som smutsar ner sig mest, men det är inte så konstigt då han dels är minst och dessutom går på naturmontessori. Ofta försöker jag trä ett bomullsplagg över ullunderställen för att ullen inte ska smutsas ner men då sonen tycker om sina ullplagg så mycket vill han gärna att de ska synas. Dessutom är det inte alltid så bekvämt att ha både ullunderställ och tröja samt byxor över.

Då vi kör en relativt hård ekoapproach här hemma har jag inte varit intresserad av att testa tvättmedel och fläckborttagare med parfymer och ett krav från min sida är att produkterna ska vara Svanenmärkta. Det eliminerar som tur var en hel del i djungeln av olika sorters tvättmedel och fläckborttagare.

Svanenmärkningen är viktig för mig och Svanens syfte är att hjälpa konsumenter välja de ur miljösynpunkt bästa produkterna på marknaden. Vi delar visionen om ett hållbart samhälle och Svanen bidrar genom deras miljömärkningar till en hållbar konsumtion. Alla kan bidra till en bättre miljö; konsumenter genom att välja miljömärkta varor och tjänster, och företag genom att miljömärka sina produkter.

I Svanens kriterier ställs krav om till exempel innehåll och användning av miljöfarliga kemikalier, utsläpp till luft, vatten och mark, energi- och resursanvändning samt avfallshantering. De ställer också krav på bra kvalitet och funktion. Kraven tas fram i samråd med experter från näringsliv, miljöorganisationer och myndigheter.

Som tur är försvinner många fläckar enbart med bara tvättmedel, men det finns som sagt ett par sorters envisa fläckar. Galltvål har under ett par år varit en kär vän i tvättstugan men jag har nu fått upp ögonen för en ny produkt som helt klart kan vara värd att testa.

Vanish Pre Treat Powergel heter denna produkt och den är både parfymfri och Svanenmärkt. Enligt tillverkaren har den förbehandlande powergelen en sammansättning som är dubbelt koncentrerad, och ett nydesignat gnugghuvud som gör den än mer effektiv.

Lyckas ni undvika fläckar helt eller vad använder ni för att få bort fläckar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.