Ekokväll

Igår hade jag en helt fantastiskt trevlig kväll! Slutade jobbet vid fyra, hämtade paket och handlade lite, hämtade barnen och hämtade även upp barnvakten (finaste systern min). Hann knappt komma innanför dörren innan jag skulle åka igen men myste lite med barnen innan jag styrde kosan mot Borås.

I Borås ligger Kurragömma – En Magisk Leksaksaffär som har en hel del ekologiska leksaker. Det är ju så få leksaksaffärer (i alla fall i Göteborg) som har ekologiska leksaker så vi beställer i princip allt från internet men självklart är det roligt att ha möjlighet att åka till en fysisk butik för att titta, känna och klämma på produkterna innan man shoppar loss!

Madeleine Limé från Ekoleko var på plats och föreläste om just ekologiskt – och om kemikalier i vår vardag. Hon gav smarta små tips för vardagen och när frågan kom upp om vart man ska börja så blev svaret ”I köket!”.

Just i köket är det många som har plastbyttor (fastän det finns otroligt bra och billiga i glas och rostfritt från både Biltema och IKEA) och många använder teflonstekpannor och plastredskap. För ett par år sedan var mitt argument att jag inte kunde lyfta gjutjärnspannor, de var för tunga helt enkelt, och det var anledningen till att vi hade teflonstekpanna – men det är ju faktiskt som så att det finns lättgjutjärn och själv har vi nu stekpannor i kolstål som vi är otroligt nöjda med (ja, de är rätt tunga, men som tur är behöver man ju inte lyfta stekpannan så ofta). Och att använda glas och tallrikar i plast till barnen för att man är rädd för att glas/porslin ska gå sönder är en rätt dålig ursäkt som talar för okunskap. Självklart går finglasen i tunt glas lätt sönder men det finns otroligt mycket tjockare glas att köpa som faktiskt inte går sönder vid normalt slitage (inkluderat att barnen tappar glasen på golvet) och dessutom finns det glas i rostfritt och även i bambufiber. Tallrikar finns såklart också i rostfritt och bambufiber men hemma använder vi porslin även till barnen och har gjort det länge. Den enda tallriken som gått sönder hemma – det var den som jag tappade i vasken när jag diskade,. 

Trots att jag kände till det mesta som förelästes om var det inspirerande! Inspirationen väcktes liksom på nytt och jag är så glad över att vi redan tagit ett par steg mot att avgifta hemmet.

img1429734555848Det bjöds även på dryck och välsmakande ekologiskt snacks från Cassise och vi fick även möjlighet att kika runt i den enorma leksaksaffären som breder ut sig över tre våningsplan. Jag och Mamma Maria köpte med oss lite fina ekologiska färger hem och så lyckades vi bli fångade på bild med fantastiska inspiratören Madeleine:

11128797_10154281959428521_39240241_o
Som om inte den enorma och inspirerande leksaksaffären samt föreläsningen och snacksen inte vore nog så fick jag även med mig en goodiebag fylld med ekologiska leksaker. Dockorna är tillverkade i 100% ekologisk bomull och kartongerna som de återfinns i kan omvandlas till sängar som passar i dockhuset. Dockhuset är miljövänligt och jag ser fram emot att tillsammans med barnen få montera ihop det.

IMG_1507

Stort tack till fina Theodora som bjöd in mig och framförallt vill jag rikta ett tack till Kurragömma som på ett smart sätt valde att uppmärksamma att det finns alternativ till alla leksaker med hormonstörande ämnen!

En reaktion på ”Ekokväll

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.