Barn som vägrar medicin

Hur gör man med ett barn som vägrar ta medicinen? Hur gör man med ett barn som får kväljningar bara av att titta på medicinen? Hur sjutton ska man bära sig åt när man tycker att man testat allt?

Flytande kåvepenin har vi testat tidigare och efter den erfarenheten så valde vi denna gång tabletter. Vi tänkte att en tablett skulle vara lättare eftersom den inte smakar lika illa som den flytande medicinen.

Det var dock inte lika lätt som vi tänkt. Tredje tabletten är precis tagen, 27 stycken är kvar tills kuren är slutförd. Idag tog det två timmar (!) att få svalt tabletten.

Många tårar har fällts,..

Ringde till 1177 för att få råd och operatören sa att lyckas man inte på något annat sätt så är intravenöst enda utvägen.

Men vad sjutton, hur kan det vara så svårt att få i sig en liten tablett – som faktiskt inte är så mycket större än ett risgryn,.?

Så fort vi säger att det är dags för medicin börjas det gråta och man kan riktigt ser hur det låser sig för hen.

Att svälja tabletten tillsammans med något mer trögflytande än vatten är stört omöjligt då barnet vägrar nyponsoppa eller annan fruktsoppa, yoghurt eller liknande. Erbjöd att dela tabletten och att få svälja den med sylt men detta vägrades också. Tog fram glass men det fungerade inte det heller.

Idag blev det tillslut fyra mindre bitar av tabletten men det var efter mycket skrik, svett och tårar som de tillslut svalts allihop. Jag vet verkligen inte hur vi ska lösa detta. Mitt tålamod tar slut och det gör ju inte saken lättare precis,.

Är det någon som har något tips? Jag tar tacksamt emot alla tips ni har.

8 reaktioner på ”Barn som vägrar medicin

 1. Jag fick dem i sylt när jag var liten. Man mortlar dem till en pulver och blandar med sylten så behöver man inte svälja en tablett.

 2. Vi började med sylt och då fungerade det riktigt bra, för han hann aldrig känna nån smak och fick en positiv upplevelse första gången.
  Mamma mutade mig med att jag fick godis efteråt. Då gick det bra om jag fick sitta på golvet under köksbordet. Efter avslutad penicillinkur hittade mamma alla tabletter under mattan…

  1. Haha, låter inte som något bra knep att sitta själv under köksbordet då 😉

   Dottern är inte så förtjust i sylt, men vi testade i glass nu i eftermiddag. Det gick mycket bättre men kväljningarna var nära.

 3. Att lägga tabletten i yoghurt brukade funka på mig när jag var liten. Om det är smaken som är problemet finns det höljen att köpa på Apoteket som smakar typ citron.

 4. Nu har jag ju inga barn så jag kanske inte borde yttra mig så mycket haha. Men du kanske kan strunta i att säga att den ska få en tablett och gömmer det i någon form utav mat som den tycker om? 🙂

  1. Tack för tips, men jag känner inte att jag vill lura barnet heller. Eftersom jag är övertygad om att barnet kommer att märka att tabletten är gömd så tror jag det kommer att skapa en negativ upplevelse som gör det än svårare nästa gång.

   Men å andra sidan går det ju inte så bra nu heller, så det kanske är något att tänka på,. Hade varit så mycket lättare om barnet bara svalt medicinen 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.