Att känna sig lurad

UPPDATERING: Förtydligande – läs här.
____
 
När man efter mycket intryck, informationssökande och fakta beslutar sig för att börja köpa ekologiskt (alternativt: mer ekologiskt) så kan man lätt luras av orden 100% natural, 100 % natural origin, pure och så vidare. Tyvärr är det ju inte så att naturligt är lika med ekologiskt!
Ovan gäller ju främst hudvård men det är på liknande sätt med mat då man kan tro att eu symbolen betyder att allt är perfekt. KRAV har till exempel hårdare krav än EU och är man inte 100% insatt kan man lätt tro att så länge det står ekologiskt, bio-dynamic eller liknande så motsvarar det de regler man kanske läst om som gäller för KRAV.
Själv känner jag att jag blivit lurad då jag i många fall förlitat mig på ord såsom pure, natural osv. utan att i förhand tagit reda på vad just dessa ord innebär hos produkten ifråga!  
 
Urtekram har vi exempelvis köpt en hel del av; olika schampoon, både flytande och hård tvål, balsam, deodorant, tandkräm. Vid ett flertal tillfällen har jag dock uppmärksammat baksidan av produkter där det står att 100% av produkterna har naturligt ursprung men bara ett visst antal procent är ekologiskt. 
Ta till exempel den barntandkräm vi har hemma;

100% of the total ingredients are from natural origin
22% of the total ingredients are from Organic Farming.

Värt att veta är att vatten inte räknas som ekologiskt och då inte heller räknas med i det ekologiska procenttalet. Men hur mycket vatten är det i produkten då? Säg att det i ovan tandkrämsfall är 78% vatten – ja men då känns det ju bra för då är ju allt annat ekologiskt, men säg att det är 12% vatten i – vad är de andra 66% då? 

Jag köpte ju tandkrämen för att jag ville ha något ekologiskt, något giftfritt och bra till mina barn – men då jag inte från början läste om hur mycket ekologiskt det var i produkten känner jag mig nu lite lurad! Lurad av mig själv, som inte läste på mer innan. Tittar i mina badrumsskåp och inser att mascaran och pudret från UNE också är ecocert, läppglanset och handkrämen från Madara likaså, tandkrämen från både Eco cosmetics och Urtekram, schampot, balsamet, tvålen,… ja listan kan säkert göras längre,.. 

Det finns ännu ingen lagstiftning inom EU om ekologisk certifiering av kosmetika och hudvårdsprodukter!  De existerande standarderna för ekologi i EU gäller enbart mat- och dryckesvaror. Detta ställer otroligt höga krav på oss som konsumenter och försvårar sannerligen den möda individer lägger ner på att välja just grönare och ekologiska produkter. 

Vill man som konsument vara säker på att man köper äkta ekologisk hudvård bör man gå efter ekologiska symboler från erkända instanser. Nedan tänkte jag lista några, jag har garanterat inte med alla, men de jag kommit i kontakt med när jag letat efter ekologisk hudvård. 

BDIH
– Inga min- eller maxnivåer av ekologiskt innehåll krävs.
– Inget syntetiskt innehåll, bara naturliga ingredienser.
(Exempel på märken: I+M naturkosmetik)

Ecocert
– Ska innehålla 95% naturliga ingredienser och 5-10% ekologiskt.
– Får innehålla 5% syntetiska ingredienser.

(Exempel på märken: Urtekram, Madara, Eco cosmetics)  

Na True märkningen finns i tre nivåer:
* Krav för naturkosmetika, det lägsta kriteriet. Olika produkter kommer med olika krav, men oljor och vattenfria cremer måste innehålla minst 90 % naturliga ingredienser.

* Krav för naturkosmetika med ekologiska ingredienser. Måste innehålla minst 90 % naturliga ingredienser samt att minst 70 % av ingredienserna ska komma från ekologiska odlingar.
* Krav för ekologisk naturkosmetik vilket innebär att produkten ska vara 100 % naturlig och att 95 % av ingredienserna ska komma från ekologiska odlingar. 
                      – Inget syntetiskt innehåll är tillåtet.
                      (Exempel på märken: Weleda, Dr Hauschka)

Soil assosiation certifierar inte produkter med mindre än 70 % ekologiska ingredienser. Det finns två nivåer:
* En produkt som innehåller 70-95 % ekologiska ingredienser kan bli certifierade av Soil assosiation, men de får inte lov att kalla produkten för ekologisk utan det får istället stå ”xx % ekologiska ingredienser”.
* För att få kalla en produkt ekologisk måste minst 95% av ingredienserna vara certifierat ekologiska.
                      – Inga syntetiska ämnen får förekomma i någon del av produceringsledet.
                       (Exempel på märken: Pukka, Green People, Bentley)

 

USDA Organic finns i trenivåer:
* USDA 100% Organic betyder att innehållet måste vara 100 % ekologiskt.
* USDA Organic – minst 95 % av ingredienserna ska vara ekologiska. Innehållet kan bestå av upp till 5 % av icke-ekologiskt producerade ingredienser av jordbruksursprung som inte är kommersiellt tillgängliga i ekologisk form och/eller andra ämnen som är tillåtet enligt lag.

* Made with XX% organic ingredients betyder att produkten måste innehålla minst 70 % ekologiska ingredienser. Produkten får inte bära den grön-vita USDA-märkningen och får heller inte marknadsföras som ekologisk. Produkten kan innehålla upp till 30 % av icke-ekologiskt producerade ingredienser (samma som ovan, fast 30% istället för 5%)
 

Jaha, då vet jag en hel del! Känns bra, men samtidigt gjorde det mitt liv bra mycket mer komplicerat *ler*

Anser att det är synd att Na True tog bort de olika stjärnor som tidigare klassificerade de tre nivåerna. Det finns ju en viss risk att man tror att alla produkter som är certifierade av Na True är ekologiska eftersom de skriver att de är Na True certifierade. denna sida kan man själv söka på olika märken och bocka i vilken av de tre nivåerna man önskar få med i sin sökning – toppen tycker jag!

Soil association känns bra tycker jag, givetvis är den andra nivån att föredra, men är en produkt märkt med Soil association så vet jag att det är minst 70% som är ekologiskt. Na True gör ju det bra mycket svårare om man inte kan/vill kolla upp produkter på deras sida (nämnd ovan) vid varje tillfälle. USDA 100% organic – det är min dröm – men jag känner inte till några produkter som är märkta med detta. Tipsa gärna om ni vet =)

Ett sista tips:
Vänd på förpackningen och läs innehållet istället för att förföras av den där logotypen/märkningen.

2 reaktioner på ”Att känna sig lurad

  1. Förstår att du känner dig lurad men för en novis som mig som inte köper mycket eko alls så är det väl ändå bättre att köpa det du gör än vanligt.. så du gör ändå något bra. Det kanske är nästan en omöjlighet att hitta något som är 100% ekologiskt (tänker då på typ hudvård, tandkräm).

    1. Jag känner mig egentligen inte lurad av just tandkrämen, för det står ju så tydligt hur mycket som är ekologiskt på just den produkten. Är mest frustrerad över att det inte alltid står hur mycket som är ekologiskt och över det faktum att det är lätt att ”luras” av ord som kanske inte alls betyder det man tänkt sig. Givetvis handlar det ju om individens okunskap men jag hade önskat att det var tydligare så att man lätt kunde få reda på det man önskar veta, till exempel att alla sidor har med innehållsförteckningar, inte är vilseledande etc =)

      Du kan läsa mitt förtydligande här; http://desiree1988.blogspot.com/2014/02/fortydligande.html

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.